Скандално непознаване на изборното законодателство демонстрира консулът в българското посолство в Лондон Валентин Бабов, съобщава в. „24 часа".

В предаването „Господари на ефира" той обяснил, че преференциалното гласуване е за майки с деца, болни, инвалиди. Повод за неговото разяснение бил сигнал от български гражданин, че неговият преференциален вот върху бюлетината на отминалите избори за евродепутати не е отчетен. При крайните резултати отбелязаният от него кандидат имал нула гласове.

Проверка на „Господари на ефира" показала, че Бабов, който е организирал вота в Лондон на 7 юни, въобще не знае за законовата възможност да се гласува преференциално чрез отбелязване на едно от имената в бюлетината. Той обаче декларирал, че не е имало нарушения освен протеста, че се чака дълго.

Гласуването за български евродепутати било придружено с дълги опашки. По думите на Бабов това станало, защото при 140 подадени заявления се появили над 800 души, които искат да упражнят своя вот.

За предстоящите парламентарни избори пък се очаквали над 3000. Българи, разказали, че са изпращали имейли и са звъняли в посолството за информация за условията за гласуване, но не получили такава.

Говорителят на външното министерство Драговест Горанов казал, че няма да коментира по същество поведението на консула, защото се видяло ясно, че той не знае какво е преференциален вот. По думите му всички мисии зад граница били получили изборното законодателство и инструкциите на ЦИК, но нямало как да се изпитват консулите какво са научили. Ще има проверка по случая, защото според Горанов трябва да се изведат поуки от всички неясноти около вота в чужбина.

Бабов е дипломат от кариерата с музикално образование. Служил е в Бразилия, Колумбия, Пакистан и Австралия. Назначението в Лондон ще му е последно. От мандата му остават 2 години, след което се пенсионира, посочва вестникът.

За парламентарните избори в неделя са отворени 6 секции за живеещите във Великобритания към 220 хил. българи, като 4 са в Лондон, една непосредствено извън града, във Флийт, и една - в Манчестър. Това означава, че за сънародниците ни от Единбург пускането на бюлетина означава минимум 350 км път, а за тези от Кардиф - 200 км, отбелязва изданието.