Правителството прие изменение на Решението на Министерския съвет № 707 от 17 октомври 2014 г. за прекратяване участието на формирования и военнослужещи от въоръжените сили на България в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността (ISAF) в Афганистан.

Решението от 2014 година предвиждаше участието на до 110 военнослужещи с личното им въоръжение и екипировка и военна техника от въоръжените сили на България в мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан.

С измененията на решението броят на участващия в мисията личен състав от страната ни ще нарасне с 50 души, съответно съставът на контингента ни да достигне до 160 военнослужещи.

Промените се налагат заради усложнената военно-политическа обстановка в Афганистан, която наложи военните органи на НАТО да преразгледат състава на силите, участващи в мисията, и да отправят призив към държавите-участнички за увеличаване на приноса им.

Талибаните убиха 30 войници при атака срещу военна база

Талибаните убиха 30 войници при атака срещу военна база

Иззели са оръжия и автомобили

Към момента в района на мисията, където българските военнослужещи изпълняват задълженията си, се извършва реконструкция и разширяване на съоръженията. С ремонтните дейности постовете за охрана ще бъдат значително увеличени.

Приносът на България към мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан "Решителна подкрепа" е израз на външната политика на страната ни и форма на изпълнение на съюзните ни ангажименти към Алианса, посочват от МС.

Атентат в Кабул

Атентат в Кабул

Кола бомба е била взривена, 35 души са загинали