Кой действително има влияние и господства над останалите в заседателната зала, когато лидерите на Европейския съюз се срещат зад затворените врати на срещите на върха?

Изданието Politico разкрива кои държавни ръководители са ефективни при комбинирането на силите с посланиците на страната им в ЕС, за да си гарантират власт и влияние. В анализа може да се види относителната сила на държавния ръководител и на посланика, като отделните страни са класирани като цяло.

За целта изданието е наредило в координатна система отделните страни членки, като по абсцисната ос са класирани посланиците - в левия край са най-слабите, а в десния – най-влиятелните.

По ординатната ос пък са наредени ръководителите на държавите в ЕС, като най-долу са най-слабите, а най-горе – най-влиятелните.

Началната предпоставка на своебразната класация е важността през последните години на срещите на високо равнище на ръководителите на страните от ЕС, както и срещите на посланиците на страните в ЕС, които подготвят тези събирания и „поддържат огъня” на дипломацията между тях.

Сред държавните ръководители германският канцлер Ангела Меркел е несравнима. Това обстоятелство поставя допълнителна тежест върху посланиците (известни като „постоянни представители”) да помогнат на своите страни да поддържат темпото.

Ала извън елитните кръгове в Брюксел малцина знаят кои посланици имат по-сериозно влияние или колко добре работят с ръководителите на страните си.

Очаквано България е на „опашката” в класацията, като и откъм държавно ръководство – Бойко Борисов, положението ни е незавидно, така и откъм посланик в ЕС – Димитър Цанчев. България заема 28 място, като от страните от ЕС само Люксембург и Хърватска са зад нас, заемайки 29 и 30 място.

Бойко Борисов изпреварва в класацията петима свои колеги, като освен на Люксембург и Хърватска, другите са на страни, които не са членки на ЕС – Черна гора, Македония и Албания.

Посланикът ни Димитър Цанчев е по-малко слаб само от посланиците на Гърция, Македония и Албания, и е на „равна нога” с колегите си от Румъния, Хърватска и Сърбия.

След Меркел най-влиятелните ръководители на държави са Дейвид Камерън и Матео Ренци, премиери съответно на Великобритания и Италия.

Сред посланиците най-влиятелен е френският, следван от британския.