България няма да има избран президент на първи тур на изборите на 14 ноември. Около тази позиция се обединиха политологът Татяна Буруджиева и социологът Антоний Гълъбов в студиото на "Денят ON AIR" на телевизия Bulgaria ON AIR.

Очакват ни 6 парламентарно представени партии и коалиция, а проблем пред бъдещия кабинет ще е справянето с пандемията, прогнозираха те.

анкета

Ще отидете ли да гласувате на 14 ноември?

Виж резултати

Да, гласувам винаги 75.1%

Ако времето е добро за разходка 1.9%

Това ще им е за последен път 4.2%

Още се колебая 6.1%

За какво? Ако от изборите зависеше нещо… 12.7%

Според тях, в предизборната кампания се наблюдава акцент върху президентския вот, като че ли той е по-важен от парламентарния. 

"Това се случва, защото имаме кандидат, който много иска да бъде преизбран. Това, което ще се случи с живота ни, е в ръцете на второ служебното правителство, за което носи отговорност човек, който не носи отговорност пред никого. Кабинетът изглежда като бригада самонаети сапьори, които охлаждат едни взривове, за да не гръмнат преди изборите. Чакат ги като наредени китайски фойерверки достатъчно проблеми, които може би ще гръмнат до 14 ноември, прогнозира социологът. В условията на липса на диалог, ми се струва невероятно да има разбирателство и правителство. И на първия тур няма как президентските избори да бъдат спечелени. 

ЦИК уверява: Няма да има затруднения и опашки на изборите

ЦИК уверява: Няма да има затруднения и опашки на изборите

Все още няма яснота дали гласоподавателите ще пускат разписките си

"Във времето президентската кампания ще остане настрани. Тя затъмнява парламентарната. Към кандидатите за президенти се обръщат с въпроси, които са от ежедневието и не зависят от държавния глава. Не се прави дори опит в момента от Румен Радев да се потърси отговорност за онова, което се случва в страната и в служебното правителство", коментира Буруджиева.

Двамата са категорични, че когато политиците гледат на бъдещото управление в краткосрочен план до пролетта, тогава нямат шанс за справяне с кризите.

Буруджиева очерта като основен проблем пред служебното правителство справянето с пандемията. "Тук става въпрос за провалена ваксинационна кампания. Европа върви към нормализация поради висок процент на ваксинирани. Мерките, които в Европа се вкарват, вече дават резултат. А ние тепърва разсъждаваме какво да съдържат "зелените сертификати", добави тя.

Вариантите на МЗ: Ваксинацията "такава, каквато е", сертификат или физически ограничения

Вариантите на МЗ: Ваксинацията "такава, каквато е", сертификат или физически ограничения

Новите мерки стават ясни до дни