Софийският университет не е спазил закона. Това стана ясно от коментара пред БНТ на министъра на културата Боил Банов за дупките по фасадата на СУ.

Следващата седмица университетът ще получи акт. Това е рецидив при тях, каза още той. Максимална глоба от 30 000 лева очаква Банов да получи Алма матер.

Той предположи, че този, който отговаря за имотите на СУ подвежда ръководството на университета. Дупките по фасадата ще бъдат запълнени и Банов се надява да не останат следи по сградата, която е културно-историческа ценност. Министърът смята, че подобни проблеми ще се решат с непрекъснати проверки и санкции. Има техники да се прикрият климатиците по културните сгради, но било по-скъпо.

Боил Банов: Ремонтът и климатиците на сградата на Ректората са незаконни

Боил Банов: Ремонтът и климатиците на сградата на Ректората са незаконни

Днес траснали тук да си сменят климатиците

Игра на котка и мишка била битката на културното министерство със собствениците на сгради паметник на културата. Но ведомството било устойчиво в тази битка, увери Боил Банов.

Той все пак отчете, че имало и съвестни собственици на подобни сгради.

620 артисти на свободна практика са подали заявления за подкрепа от Министерство на културата. Въпреки трудностите Банов е оптимист, че културата ще продължи да е жива.

До 30 000 лв. глоба грози СУ заради дупките по фасадата

До 30 000 лв. глоба грози СУ заради дупките по фасадата

Заради несъгласуването на документация с Министерството на културата

Припомняме, в министърът на културата Боил Банов заяви, че ремонтът и климатиците на сградата на Ректората са незаконни.

След това той посочи, че това е рецидив на немарливо и некоректно държание от страна на университета.