Николай Бареков и екскметът на София Стефан Софиянски обединяват сили за създаването на – по думите им - нов дългосрочен фундаментален проект – консервативен клуб, отворен за всички партии и личности.

Двамата гостуваха в предаването „Тази събота“ по bTV, като Бареков обясни, че нуждата от нов консервативен проект я показвала ситуацията в Европа.

"Ако успеем да изградим този проект на време и се обединим около подходяща фигура, ще се явим на президентските избори“, обясни Бареков, но двамата така и не аносираха конкретни личности, които биха били „подходящи”.

Стана ясно, че на конференцията за създаването на нов консервативен проект в България, подкрепен от ЕКР – Консервативната партия в Европараламента, са били поканени хора като Соломон Паси и Огнян Герджиков, защото те имат своя принос към българската политика. Присъствали са и хора с леви идеи като Живко Георгиев, Михаил Константинов, Харалан Александров.

Очевадно в момента нашето общество се е изпразнило от идеология, ние нямаме цел, нямаме идея. Затова даваме и тези изключително слаби резултати“, коментира Софиянски.

Той обясни силното икономическо и стопанско развитие на България в периода 1997 – 2007 с това, че страната ни като общество е имала цел – да влезем в ЕС.

Тогава работихме ние. Тогава бяха правителствата на Костов и на Царя. Ние имахме цел и работихме да влезем в ЕС. Успяхме. Влязохме. Сменихме обществената си принадлежност – в НАТО, в ЕС и постигнахме нашата цел“, припомни бившият служебен премиер.

Той подчерта, че вече не участва в рейтинги, но когато е участвал е бил на „първо място и с далеч по-висока подкрепа, отколкото тази, която имат днешните управляващи и причината е била, че съм работил винаги. Това е нещото, което липсва“.

Според Софиянски страната ни има нужда от нов десен проект, защото в момента това не се постига и страната ни върви с изключително слабо икономическо темпо и влиза в тежка финансова задлъжнялост.

Това идва от липсата на формулировка на ясна стратегия и липсата на цел. Ако трябва формален измерител на тази цел – в следващите 5-6 години и дори в този програмен период, който закъснява, България трябва да постигне поне стандарта на средноевропейските държави“, подчерта експремиерът.

Той изтъкна, че това не е мечта и даде за пример как брутният вътрешен продукт на България от 97-ма, когато бяхме в много тежка финансова и инфлационна криза, до 2007 г. се е увеличил с 1600 на глава от населението.

В коментар за настоящата ситуация в парламента Бареков посочи, че това, което е станало с неговата парламентарна група, е това, което се случва с цялата държава – разпад.

Съжалявам единствено, че тези хора забравиха идеите, с които бяха избрани, знамето, с което влязоха в парламента. Доколкото разбирам, те са се разделили на фенове на г-н Борисов и фенове на г-н Първанов – толкова по-жалко за тях“, изтъкна евродепутатът.