Извънредно в Народното събрание дойде вътрешният министър Калин Стоянов да отговори на критиките на Корнелия Нинова за върнати у нас престъпници. Въпросът за тези върнати мигранти бе поставен и по време на блиц контрола и отделно на това от лидера на БСП на брифинг в кулоарите.

Той призна, че на летище София с полет от Германия са върнати 18 граждани на Сирия и 6-има българи. Българите са с изтърпяни наказания лишаване от свобода в Германия, след това са депортирани у нас.

На български гражданин не може да бъде отказано връщане в страната, каза Стоянов.

Бежанците също имат права на български граждани и имат право да напускат страната.

В пленарна зала отново Корнелия Нинова постави под съмнение отговора на вътрешния министър - според нея това са мигранти, на които е даден "статут на български граждани", което пък принуди Калин Стоянов да излезе отново на трибуната и да отсече: Това са български граждани по произход. С български имена.

Сирийските граждани не са осъждани, стана ясно от думите на силовия министър и са ни върнати по споразумението за реадмисия.

Българите, дошли с полета от Бавария, се водят криминален контингент за МВР.

Той изрази готовност да представи на депутатите справка колко мигранти са ни върнати и колко ние сме върнали. Стоянов отчете ръст на връщанията от наша страна.

Калин Стоянов възстановява граничните пунктове на ведомството. Това ще даде възможност за по-бърза и адекватна реакция на Гранична полиция.

БСП търси къде са върнатите от Бавария мигранти престъпници

БСП търси къде са върнатите от Бавария мигранти престъпници

Темата за мигрантите от блицконтрола лидерът на БСП Корнелия Нинова продължи и в кулоарите на Партийния дом.

По-късно от пресцентъра на МВР уточниха информацията, която в рамките на блиц контрол не можеше да бъде предоставена. Пристигналите с полета на 8 февруари 18 граждани от Сирия са с предоставена международна закрила в Република България в годините назад, даваща им право да пребивават на територията на страната. Те имат издадени български документи за самоличност и удостоверение за пътуване зад граница, с които могат да напускат и да влизат в страната. Именно на това основание сирийците попадат в приложното поле на Спогодбата за реадмисия, а не на Регламент Дъблин, и в изпълнение на нея са приети в България.

Шестимата българи (по рождение български граждани) са извършили престъпление на територията на Германия, за което са изтърпели наложената им там присъда и след получено официално уведомление съгласно чл. 3, ал. 4 от Спогодбата, включително и за това, че са криминално проявени, са върнати в България.

Спогодбата между правителството на Република България и правителството на Федерална Република Германия обхваща връщане както на собствени (български), така и на граждани на трети страни, които имат даден вид легално пребиваване в Република България.

Вътрешният министър Калин Стоянов апелира за отговорно отношение и въздържане от неразумна игра със страховете на хората, особено с некоректното боравене с понятия и с цел умишлено заблуждаване на обществото е дезинформация.