Тероризмът има амбиции да завладява нови територии. Това обясни председателят на комисията по отбрана генерал Михо Михов по време на заседанието на ресорната комисия.

Той представи пред депутатите кратка информация от председателя на Комисията по отбрана за участието му в 14-тата лятна конференция по отбрана в Париж. Очаквано, темата за тероризма, е била засегната там.

Михов е впечатлен от изказването на британския военен министър, който въпреки излизането на страната му от ЕС, е уверил, че Великобритания ще съдейства на всяка страна.

Италия пък иска засилване на средиземноморската стратегия и диалог във връзка с бежанската криза.

Много слабо се говореше за Югоизточна Европа и нашите проблеми, недоволен е председателят на комисията по отбрана.

Плахо и все пак отчетливо се постави въпросът за европейската структура за сигурност и европейските въоръжени сили, подчерта той. Усетило се обаче, че Фредерика Могерини имала готов доклад за структуриране на европейските сили. Този въпрос като че ли се отлага, недоволен е генерал Михо Михов.

Този въпрос ще се съгласува много солидно със структурите на НАТО и с държавите членки на НАТО, обясни още той. Затова и още от сега според него не трябва да се мисли къде ще е българското участие. Ясно е, че засега ще участваме с шест батальонни групи. Европа не давала достатъчно средства за отбрана.

Коментирала се и „Руската агресия”. Щял да се наблюдава „Черноморския кризис” и туширан със съответните сили за колективна отбрана.