Десетина души се събраха на протест пред централата на БДЖ в столицата срещу провеждането на таен търг за продажбата на 49 мотриси и  локомотива на дружеството.

Протестът се организира от Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт. От ръководството на холдинга все пак са поканили протестиращите да присъстват на търга, за който гражданската инициатива е сигнализирала вече Прокуратурата.

Търгът е бил спрян след сигнала, подаден на 8-ми март 2016 г. Сега той отново е възобновен. Координаторът на Гражданската инициатива Веселин Кирев заяви пред News.bg, че все пак търгът ще се проведе под граждански надзор. Очаква се той да приключи в 11.00 часа.

„Търгът, който се провежда днес, е за 49 локомотива и мотриси. От търга бяха извадени междувременно четири локомотива, които първоначално през месец март бяха обявени. Днес, точно преди да дойдем, се обадиха и ни поканиха да присъстваме”, заяви Кирев.

Той обясни, че са против продажбата на тези локомотиви и мотриси, тъй като още през 2014 г. след посещение в завода-производител става ясно, че те могат да се реновират на много по-ниска цена. „Четири наши локомотива бяха купени в Чехия за много по-ниска цена през 2012 г. и вече са ремонтирани и се движат”, заяви Кирев.

По думите му, е очевидно, че този подвижен състав може да се използва. Кирев бе категоричен, че масово се отменят влакове именно поради липса на локомотивен състав. „Това ще се задълбочава, ако не се вземат спешни мерки. Ние настояваме и поставяме много принципни въпроси за цялостната държавна политика към железниците”.

Кирев обясни, че началната цена на всички тези 9 локомотиви и мотриси е 7 млн. лв., което по думите му не струва дори един нов локомотив, а реновирането им струва около 1 млн. евро. „Ние считаме, че големият проблем е в това, че са оставени в продължителен период да се ограбват. Ние сме попитали Прокуратурата дали това не е умишлено точно, за да се продаде след това на безценица”, посочи Кирев.