Ниските доходи, социални въпроси и бюрокрацията са основните проблеми на обществото. Това показва проучване на агенция "Барометър България" за обществените нагласи към актуални теми в първия месец на 2018 година, информираха от агенцията.

Изследването е направено в телефонно интервю между 20 - 24 януари 2018 г. сред 986 души на възраст над 18 г. Методът е стратифицирана квотна извадка по признаците възраст и пол. Анкетата на "Барометър България" е завършена ден преди гласуването на първия вот на недоверие към третия кабинет "Борисов".

Снимка 337210

Източник: Барометър България

Като първи проблем анкетираните открояват ниските доходи (заплати, пенсии, социални помощи) - според 68% от респондентите. След това подреждат социални въпроси (61%) и бюрокрацията/тромавата администрация ( 58%).

Като четвърти основен проблем, заявен от 51% от анкетираните, е здравеопазването. Чак на пето място по важност анкетираните посочват корупцията (44%), която бе основание за искане на вот на недоверие към правителството.

30-35% от анкетираните посочват като проблемни за обществото ни също и монополите, високите битовите сметки, лошата инфраструктурата и демографските проблеми - обезлюдяването и емиграцията на младите.

Снимка 337206

Източник: Барометър България

На въпрос: "Какво е отношението Ви към началото на българското европредседателство?" 73% от запитаните отговарят "Положително". Отрицателно е отношението само на 7%, а без мнение са 20% от анкетираните.

Световният фокус върху България при едно такова значимо политическо събитие като европредседателството определено оказва въздействие върху националното самочувствие на българите.

Затова и е толкова голям делът на тези, които определят това събитие като положително. Фактът, че от България зависи решаването не само на регионални, европейски, но и на световни проблеми, индиректно се пренася с положителен знак върху оценката на българите за това събитие. Реверансът, направен от Доналд Туск, с речта му на български език определено предизвика допълнителни симпатии, обобщават социолозите.

Снимка 337212

Източник: Барометър България

Относно обсъжданата ратификация на Истанбулската конвенция 29% одобряват ратификацията, 63% не я одобряват. Без мнение по въпроса са само 8%.

Аргументите за ратифициране на Истанбулската конвенция, особено в частта ѝ за "третия пол", категорично не срещат симпатиите на българите. Видимо представянето от привържениците на нестандартните сексуални ориентации на конвенцията като документ, защитаващ правата на жените, не се възприема от по-голямата част от българските граждани.

Допълнително позицията против конвенцията в този ѝ вид, изразена от лидерите на две от основните политически формации - Обединени патриоти, участник в управлението на страната, и на опозиционната БСП - втвърдява отношението на противниците на Истанбулската конвенция.

А това са и двете партии (БСП и ВМРО от Обединените патриоти), които имат най-дълга - над 100-годишна политическа история. Категоричната позиция на всички религиозни конфесии в страната, начело с БПЦ, както и другите християнски и ислямски деноминации допълнително подсилва крайното мнение на българското общество "против" конвенцията, обясняват анализаторите.

Снимка 337208

Източник: Барометър България

На въпрос: "Одобрявате или не решението на кабинета за изграждане на втори кабинков лифт в Банско?", положително са отговорили 58% от анкетираните. Не одобрявам са заявили 6%, а без мнение са 36% от запитаните.

Вторият лифт на Банско се одобрява от по-голяма част от българите вероятно не заради самото съоръжение, а като символ на развитието на туризма и българските региони, тълкуват социолозите. От години в българското общество се наблюдава увеличаващо се недоволство срещу "зелените" ограничения, които спират икономическото развитие. Българинът очевидно не е съгласен в едни държави от ЕС да се развива инфраструктурата, което генерира доходи и работни места, а у нас да се създават постоянни пречки, е мнението на социолозите.