Папа Бенедикт XVI призова за пречистване на Европа от миналите напрежения, за помирение на всички нива и приветства двете нови членки на ЕС на годишната си среща с акредитираните към Светия престол дипломати, предаде БНР.

"Важно е да се очистим от напреженията от миналото, като насърчаваме помирението на всички нива, защото само помирението може да ни помогне да изградим бъдещето и да се уповаваме на надеждата", каза папата.

Така главата на Римокатолическата църква засегна темата за скандала, разтърсил полската църква само ден след като новият архиепископ на Варшава Станислав Велгус подаде оставка заради минало си на агент на полските тайни служби.

Папата използва срещата, за да приветства България и Румъния като нови членки на ЕС. Той призова и за размисъл върху Договора за европейска конституция. "Бих искал фундаменталните ценности, които са в основата на човешкото достойнство, да бъдат напълно защитени, най-вече религиозната свобода във всички нейни измерения и институционалните права на църквите", допълни папата.

Главата на Римокатолическата църква призова всички, които на стария континент са изкушени от тероризма, да прекратят незабавно този род активност, защото "пътят на насилието и на всяването на страх сред хората не води до нищо".

По повод обстановката в Близкия изток Бенедикт XVI се обяви срещу едностранните и пристрастни решения на близкоизточните проблеми. Той изрази надежда, че ще се затвърдят положителните знаци между израелците и палестинците.

По повод бъдещето на Ливан папата припомни, че то преминава неизбежно през обединението на всички ливански общности и през установяването на братски отношения между различните религиозни и социални групи. Относно иранския ядрен проблем Бенедикт XVI изрази надежда, че Иран може да допринесе за установяване на доверие в региона, като се съгласи да даде задоволителен отговор на основателните опасения на международната общност, най-вече във връзка с ядрената му програма. Папата изрази надежда, че ще бъде намерено глобално решение на близкоизточните проблеми.

Главата на Римокатолическата църква изрази безпокойство и от конфликтите, разтърсващи Африка. Той спомена за Сомалия, за Дарфур, за Уганда, за района на Големите езера и за Кот Д'Ивоар, като призова всички враждуващи страни да създадат климат на взаимно доверие.

Папата се обяви за активно сътрудничество между ООН, Африканския съюз, африканските правителства и други участници в конфликтите в Африка, за да се сложи край на страданията на африканските народи. Бенедикт XVI приветства и встъпването в длъжност на новия генерален секретар на ООН Бан Ки-мун.