„Делото на светите братя Кирил и Методий затвърди корените на християнството в душата на българския народ до ден-днешен.
Християнските стойности са все по-силни в идентичността и културата на българската нация".

Това заяви в словото си Папа Бенедикт XVI, който прие на аудиенция премиера Бойко Борисов и водената от него българска делегация.

Светият отец благослови министър-председателя и всички присъстващи.
„Нека чрез вас тази благословия да достигне до обичния български народ. Винаги съм близо духовно. България е в моите молитви", изтъкна още той.

В приветственото си слово главата на римокатолическата църква заяви, че посещението е повод да се затвърди уважението между двете църкви и да се подсили приятелството между България и Светия престол.

Премиерът Бойко Борисов изрази, от своя страна, удовлетворението си към Негово Светейшество, че запазва традицията всяка година на един от най-светлите празници за България - 24 май, главата на римокатолическата църква да приема на аудиенция българска делегация.

Той уведоми Светия отец за решението на българското правителство да обяви Разпети петък за официален неработен ден, което срещна одобрението му.

Министър-председателят изтъкна пред главата на римокатолическата църква съществуващата от десетилетия в България етническа и религиозна толерантност.

Бойко Борисов отправи покана към Бенедикт XVI да посети България през 2012 г., когато се навършват 10 години от визитата на покойния Папа Йоан Павел II в България.

Премиерът Борисов уведоми Светия отец и за взетото от България решение страната ни да се конституира като трета страна в производството по делото „Лауци срещу Италия", заведено в Европейския съд по правата на човека от италианска гражданка с финландски произход.

До момента шест страни, сред които Румъния, Русия и Ирландия, са заели официално същата позиция.

След аудиенцията Бойко Борисов и делегацията, която го придружава се срещнаха с Държавния секретар на Ватикана Кардинал Тарчизио Бертоне.

Двамата обсъдиха възможността Българската православна църква да получи частица от мощите на Св. Николай Чудотворец, а от своя страна да предостави на Светия престол частица от мощите на Св. Андрей.

Премиерът Бойко Борисов беше удостоен с ордена на големия кръст за заслуги - специална степен, връчен му от принц Матьо Фестинг - магистър на Малтийския орден.

Отличието се връчва за личното участие на Борисов в борбата с корупцията и организираната престъпност, които изграждат по-добър имидж на България, каза Матьо Фестинг при връчването на отличието.

Следващата година орденът, който изпълнява социални и хуманитарни проекти в целия свят, включително и в България, ще открие трапезария за бедни в столицата.