Европейските измерения на делото на светите братя Кирил и Методий. По тази основна тема са разговаряли главата на Римокатолическата църква Бенедикт XVI и председателят на българския парламент Цецка Цачева.

Цецка Цачева е определила срещата и разговора с Бенедикт XVI като едно вълнуващо събитие. Тя е заявила, цитирана от БНР, че е изпитала голяма гордост, че е българка и че е потомка на светите братя, чието книжовно и духовно дело има важно място в Светия град и във Ватикана.

Парламентарната ни шефка е пожелала на Светия Отец да продължи делото на папа Йоан Павел Втори на откриване на вярата към младите хора, към цялото човечество, на хвърляне на мостове на разбирателство между хора, изповядващи различна вяра.

Това, което прави Бенедикт XVI и за младите хора, и по време на посещението си в светите земи за отдаване почит на различни духовни течения е изключително важно, защото това е пътят за по-доброто бъдеще на човечеството, е изтъкнала Цачева.

Какво подари на папата македонският президент
Още...

Тя е посочила също, че е възможно в скоро време представител на Светия престол да посети България.

Припомняме, по традиция наша делегация посещава Ватикана всяка година за 24 май и е приемана от папата като признание за ролята ни на пазители на делото на Св.Св. кирил и Методий.

Цецка Цачева е подарила на Бенедикт ХVI бронзова склуптура на Йоан Кръстител, дело на Александър Пройнов - АПЕР. Сред даровете е и платно на художника Павел Митков, изобразяващо Храм-паметника „Св. Александър Невски".