Опасенията си от постепенното изчезване на българския език в Украйна споделиха представители на българските дружества и на неделните училища от Арцизки, Татарбунарски и Саратски регион на среща с вицепрезидента Илияна Йотова в украинското село Заря.

Масово родният език се изучава в училище само по един час седмично. Сред проблемите поставени на срещата бяха липсата на достатъчно учебни помагала и необходимостта от подобряване квалификацията на учителите.

"Езикът ни се "топи", постепенно изчезва", заяви вицепрезидентът.

Антон Киссе, депутат в украинския парламент и председател на Асоциацията на българите в Украйна отбеляза, че очаква подкрепа от българската държава.

На срещата бяха поставени и два основни проблема пред българите в Украйна. Единият е новият закон за образованието, който заплашва да ограничи изучаването на малцинствени езици.

Другият е свързан с готвената административно-териториална реформа, която според сънародниците ни в Украйна може да доведе до размиване на историческите граници на етническата българска общност в страната.

Вицепрезидентът увери българите в Украйна, че президентът Румен Радев е поставил проблемите пред украинския си колега Петро Порошенко и е получил уверение, че няма да бъдат ограничени правата им.

По време на разговорите бе изтъкната и необходимостта България и Украйна да бъдат много по-активни в двустранния диалог за преодоляване на проблемите, стоящи пред българската общност в Украйна.

"Нашата общност в Украйна трябва да бъде още по-сплотена, за да отстоява правата и интересите си, допълни Илияна Йотова.