Финансирането по ИСПА може да бъде загубено и ако не се действа много бързо сега.

Затова е важно да действаме бързо, да се изпълнят бързо проектите по линия на ИСПА, Тези проекти са за нас добър знак за възможността да се усвояват много по-големи средства по линия на структурните фондове за страните, каза еврокомисарят по регионалната политика Данута Хюбнер.

Тя прикани България да предприеме бързи действия и да оздрави системата си за усвояване на еврофондовете.

Според Хюбнер една от трудностите както за България, така и за Румъния, когато става дума за удвояване на европейски средства, е свързана със създаване на качествена администрация.

Става въпрос за тази на местно равнище, която да подготвя добри проекти, а след това и да ги изпълнява. В тази сфера са необходими сериозна подкрепа от страна на правителствата, значителни средства и техническа помощ и Европейската комисия смята да оказва всякаква подкрепя, обясни еврокомисарят, цитиран от БНР.

Данута Хюбнер изтъкна, че във връзка с проблема около замразените средства за България, свързани с "Фонд републиканска пътна инфраструктура", Европейската комисия все още очаква доклада от независимия одитор Кей Пи Ем Джи, както и неговите препоръки.

Данута Хюбнер взе участие в семинар за усвояването на европейските фондове от страните в Европейския съюз по примера на Ирландия и Испания.
Проявата бе организирана от Групата на либералите и демократите (АЛДЕ) в Европейския парламент.