Във връзка с 26-годишнината от създаването си Движението за права и свободи разпространи обръщение към учредителите и симпатизантите си, с което напомня за „знаковата” дата и благодари за визионерите, създали ДПС за защита и утвърждаване на фандументалните човешки ценности.

В обръщението се припомня, че създаването и съществуването на ДПС е исторически акт срещу насилствената асимилация на комунистическия режим и от съдбовно значение за бъдещето на страната ни, съхранил българския етнически модел, мира и стабилността на страната, избегнала съдбата на други балкански страни.

Историческото инженерство не може да предостави поуки за бъдещите поколения, а само разочарования.

От ДПС се противопоставят на всякакви опити да се омаловажи или изцяло да се отрече  ролята на ДПС в този процес. 

„Не, историята не може и не трябва да се подменя. Историческото инженерство не може да предостави поуки за бъдещите поколения, а само разочарования”, заявяват от движението, според което: „Установяването на българския етнически модел е благодарение на политическото визионерство на основателя и почетен председател на ДПС д-р Ахмед Доган” и „допринася за ускоряване на процеса на членство на България в европейските и евроатлантическите структури”.

Никой не може да отрече активната роля на ДПС за успешната ни европейска и евроатлантическа интеграция. Факт е, че членството на България в НАТО през 2004 г. и членството ни в Европейския съюз през 2007 г. бяха реализирани от правителства с участието на партията ни. Безспорно, две от най-успешните правителства на Прехода!”, се казва в обръщението

Никой не може да отрече активната роля на ДПС за успешната ни европейска и евроатлантическа интеграция.

В декларацията се уверява, че като едно от водещите политически сили в България ДПС се ръководи от нормата и критерия за стабилност на страната, мир и сигурност на всички български граждани и се посочва че в настоящия момент геополитическите реалности напомнят изключително много за тези от началото на Прехода по отношение на преобразуването на световния ред.

Според ДПС: „За съжаление, нито една друга политическа партия не успя да се ориентира в новите геополитически реалности. Благодарение и на сензитивността на почетния председател на партията ни, ДПС отново се доказа като единствената политическа формация, която успява ясно да дефинира проблемите на времето и да предлага насоки за разрешаването им.”

Единствено активното участие на ДПС в политическия живот на България може да осигури адекватна позиция по отношение на новите предизвикателства, пред които е изправена страната ни”, се посочва още в обръщението. 

ДПС е единствената политическа формация, която успява ясно да дефинира проблемите на времето и да предлага насоки за разрешаването им.

От ДПС уверяват още, че формацията е навлязла в своята политическа зрялост, но имат хъса и волята да осъществят своято мисия и да продължат да се развиват и обновяват при "силната имунна защита срещу опитите за подмяна на фундаменталните ценности, които ДПС отстоява от създаването си преди 26 години". 

За нас доверието на всеки един член, симпатизант, избирател, на цялото общество имат значение. И ние ще продължим да се борим за това доверие всеки ден, защото сме отговорна партия”, заявяват още от ДПС.

В края на обръщението се напомня за последните политически трусове в партията на Доган, като се изказва увереност, че политическият анализ несъмнено предстои. "Ние трябва да го направим заедно, с мисълта, че изстраданите и отстоявани през годините принципи и ценности са поставени пред огромно изпитание", се казва в декларацията, която завършва:

"Уважаеми членове и симпатизанти,

Вие, които сте верни на идеите ни и благодарение на вас станаха възможни тези постижения. Предстои ни вашата вяра и всеотдайност да се въплътят в нов импулс за нашата заедност, в нова динамика и развитие."