С "отворена" декларация за националните приоритети и цели се очаква да приключи Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС), който ще бъде проведен във вторник, научи News.bg от свои източници.
Документът ще бъде отворен за подписване и припознаване от политическите сили, които няма да участват на заседанието на съвета.

Припомняме, по закон на КСНС присъства президентът, който оглавява заседанието, премиерът, председателят на парламента, министрите на външните и вътрешните работи, на финансите, началникът на отбраната и ДАНС, както и лидерите на всички парламентарни групи.

Предвид резултатите от евроизборите от Реформаторския блок и България без цензура заявиха желание също да участват в политическите консултации при президента.

Според източниците на News.bg обаче на този етап и двете политически сили няма да присъстват на заседанието.
Възможността за това двете формации да имат представители минава през решение, гласувано от самия КСНС при положение, че някой от титулярните членове предложи те да бъдат поканени.

Припомняме, на заседанието във вторник се очаква да се разисква пътят за излизане от настоящата политическа криза, точният момент за оставката на кабинета и датата на предсрочните избори.
Освен тези точки президентът Плевнелиев ще потърси и обединение около няколко национални приоритета в здравеопазването, пенсионната реформа, енергетиката и съдбата на газопровода Южен поток.