Последно:
След часове дебати депутатите решиха да бъдат категорични по отношение на шистовия газ и наложиха не мораториум, а решение за безсрочна забрана за проучване и добив на шистов газ.

166 народни избраници гласуваха "за" забраната, 6 бяха против, 3 въздържал се (един от ГЕРБ и двама депутати от Синята коалиция).

Забраната касае прилагането на метода хидрофракинг за извличане на нефт, природен газ, както и добива на шистов газ.
Забраняват се и теренни проучвания за издирване на находища и възможен добив на нефт, природен газ и шистов газ чрез хидрофракинг.

Убедена съм, че с общи усилия приехме редакции в интерес на всички, заяви в края на заседанието парламентарния шеф Цецка Цачева.

Според Любен Корнезов от БСП обаче въпросът с шистовия газ трябва да бъде решен със закон, а не с мораториум. "Мораториумът е временна забрана на нещо, което законът разрешава", категоричен бе червеният депутат.

В хода на дебатите стана ясно, че ГЕРБ са „преосмислили" позицията си по мораториума за шистовия газ и са внесли поредна промяна в проекта, подготвен от РЗС.
С нея забраната за проучване и добиване на шистов газ става безсрочна и важаща за цялата страна.

Това е редакция на редактирания веднъж вече в понеделник вечерта вариант, който указваше, че мораториумът е в сила до приемането на промени в Закона за околната среда.
Новата позиция на управляващите стана ясна по време на днешните дебати в парламента по трите проекта за мораториум - на БСП, Атака и РЗС.

В началото на разгорещените спорове Атака предложи проект за решение за налагане на мораториум върху проучванията и добива на шистов газ на територията на България.

При добив на шистов газ има опасност използваните химикали да отровят питейната вода, посочи лидерът на Атака Волен Сидеров. 746 населени места ще са засегнати, ако се даде разрешение за проучване на шистов газ в Северна България, подчерта той.

От РЗС пък предложиха своя проект за мораториум. Сидеров атакува предложението на Яне Янев, заявявайки, че в проекта на консерваторите е записано, че мораториумът важи до приемане на промени в Закона за околната среда.

Тогава Валентин Николов от ГЕРБ защити Янев от нападките на атакистите, правейки промяна в спорната точка от предложението на РЗС. ГЕРБ предложиха забраната да е безсрочна и да важи за цялата територия на страната. "Това е изборът на ГЕРБ и показваме, че ГЕРБ работи с гражданското общество и така ще бъде и занапред", категоричен бе Николов.

Посланик Уорлик:
Без шистов газ Шеврон си тръгват от България
Още...

По думите на депутата тази промяна е съгласувана с премиера, който изразил мнението си на заседанието на ПГ на ГЕРБ, провело се най-вероятно вчера преди Борисов да отлети за Берлин..

Волен Сидеров обаче контраатакува. "Вашите действия, дописване на крак набързо, говори за неподготвеност". "Вие нямахте такова намерение, а го направихте под натиска на общественото мнение. Поне си го признайте", призова Сидеров от парламентарната трибуна.

От левицата, чийто проект първи бе отхвърлен, пък минаха на шеги и закачки. Евгений Желев от Коалиция за България попита: "Кой запали пожара, че не ми е ясно, а много пожарникари се втурнаха да го гасят".

Съпартиецът му Петър Димитров  даде атрактивен отговор на този въпрос: "Или ЦРУ е виновно, или КГБ. За едната страна на залата виновно е КГБ, за другата - КГБ. Какво ЦРУ, какво КГБ? Хората не се интересуват и не ни понасят?".

След това той се обърна към колегите си от ГЕРБ по повод решението им да се съгласят на забрана на проучването и добив на шистов газ: "В понеделник бяхте слепи, във вторник Бойко Борисов ви събра и вие прогледнахте. Ами всеки ден да ви събира, за да работите с отворени очи".