Съветникът от столична община Тома Белев поиска от Министерския съвет безвъзмездно столична община да приеме стопанисване на 85 дка от Западния парк в София. Мотивът му е разширение на Западния парк.

Това съобщи той в социалната мрежа Фейсбук.

Предложението е внесено в Столичния общински съвет заедно с друг съветник от ДБ - Марта Георгиева.

Поводът да направи тази стъпка, според Белев, е, че до момента тези 85 дка се стопанисват от Министерство на отбраната (МО). В началото на годината МО е обявило, че нуждата от тях е отпаднала и са ги включили в графика си за продажба.

Ако се спазват законите, тези имоти са публична държавна собственост и не могат да се продават. За да спрем тази продажба, която после трябва да се отчуждава от Столична община, с колежката внесохме предложение, пише Белев.

Грижата за зеленото богатство на София и данъците на столичани трябва да е ежедневна, завършва поста си той.

Припомняме, по-рано бившият зам.-кмет на столичния район "Младост" Биляна Петрова алармира също във Фейсбук, че в края на мандата на сегашното правителство от Министерството на отбраната усилено продават имоти.

В отговор пред изданието "Фактор" военният министър Красимир Каракачанов каза за имот в Западния парк на София, че "Миниcтeрcтвoтo нa oтбрaнaтa нe извършвa рaзпoрeдитeлни дeйcтвия c имoти, зa кoитo ca нaлицe зaкoнoви oгрaничeния, нeзaвиcимo oт мecтoнaхoждeниeтo им".

Междувременно има подписка за спиране на продажба на паркове, улици и други държавни имоти от Министерството на отбраната.