От Българския хелзинкски комитет (БХК) се обърнаха към председателя на Народното събрание Цецка Цачева по повод изказването в парламента на съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

От БХК припомнят, че Симеонов заяви, че българските роми са се превърнали "в нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни, изискващи право на заплати, без да полагат труд, искащи помощи по болест без да са болни, детски за деца, които играят с прасетата на улицата, и майчински помощи за жени с инстинкти на улични кучки" .

"Нашата организация, Българският хелзинкски комитет, от много години следи проявите на расизъм, включително словото на омраза в българското общество. Мога отговорно да заявя, че до този момент не сме се сблъсквали с подобно отровно расистко, подстрекателско и вулгарно изказване, направено от високата трибуна на Народното събрание. Тя бе осквернена и това, за съжаление, стана под Вашето председателство. Възмущение и отвращение предизвиква фактът, че изказването не предизвика отпор сред парламентарните групи на управляващата коалиция", пише Красимир Кънев, председател на БХК, до Цецка Цачева.

Той обръща внимание на парламентарния шеф, че подбуждането към дискриминация, насилие или омраза на етническа основа е престъпление, за което член 162, ал. 1 от Наказателния кодекс предвижда наказание лишаване от свобода от една до четири години.

"Това, че за расисткото си подстрекателство г-н Симеонов използва трибуната на Народното събрание, което Вие му позволихте без нито една забележка или опит да го прекъснете, е отегчаващо вината обстоятелство. Оправдаването и подбуждането към расова омраза и дискриминация под каквато и да било форма е заклеймено и в член 4 на един от най-старите международни договори на ООН - Международната конвенция за премахване на всички форми на расова дискриминация, по която България е страна. Тази конвенция, както и редица други международни документи, изискват налагането на строги санкции за подобни деяния", посочва Красимир Кънев до Цачева.

Той апелира към Цачева да предизвика най-решително, незабавно и категорично разграничаване на Народното събрание от расисткото заявление, направено от Валери Симеонов.

Кънев моли също така Цачева да изпрати официалния протокол от заседанието на главния прокурор за предприемане на предвидените в закона действия за наказателно преследване на съпредседателя на Патриотичния фронт.