Знакови лица, бивши депутати от "Има такъв народ", основаха нова политическа формация - "Заедно". В нея влизат бившият председател на Народното събрание Ива Митева, бившето финансовото острие на ИТН и кандидат за гуверньор на БНБ, в крайна сметка неизбран - Любомир Каримански, които обединяват около тях 4 партии - Партия на Зелените, Социалдемократическата партия, "Сбор" и "Движение на непартийните кандидати".

"Всички може би се питате какъв е нашият мотив за да сме тук. Мотивът ни е дългогодишното противопоставяне, дълбокото разделение, което ни върна в далечната 1999 година, гневът, омразата, обедняването на хората. За съжаление, не сме там, където искахме да бъдем. И, за съжаление, се върнахме там, където не искаме да сме. Затова смятаме, че е необходимо обединение, обединение на всички хора, които искат наистина реална промяната и това, което се казва, да започне да се изпълнява. За да има обединение обаче, смятаме, че трябва да поставим националните цели и интереси над партийността", анонсира концепцията на новата формация Ива Митева.

Листите на новото обединение били отворени за всички "почтени и неопетнени" лица, а разговори били водени с много партии, но разбирателство в крайна сметка било постигнато само с изброените по-горе четири.

Тя и нееднократно подчерта - трябва да бъдат оставени назад т.нар. "червени линии" между партиите. Затова вратата, очевидно, е отворена за всички, които споделят националните, а не партийни цели, изведени от коалицията "Заедно", като диалог може да бъде воден, а и такъв е имало, каза Митева, между нея и колегите й от "Продължаваме промяната" и "Демократична България".

ПП и ДБ заедно отлепят копитата на статуквото

ПП и ДБ заедно отлепят копитата на статуквото

Регистрираха се с 9999 подписа

Освен това - вратата не е затворена за сътрудничество и с ГЕРБ, и с ДПС, което беше основна "червена линия" на "Има такъв народ" в парламентите, в които партията влезе.

"Времето на червените линии изтече. Да, ако на ПП и ДБ не им достигат необходимите гласове, бихме преговаряли с тях. (...) Аз и всички, които сме се събрали тук, смятаме, че всички тези червени линии ни затлачиха в тинята, в която газим. Затова наистина червените линии трябва да престанат. Самите хора, движейки се по улиците, и дори човекът днес в таксито ми каза, че наистина е отчаян от това, което се случва. И наистина тези червени линии са дотегнали на хората, хората искат реално решаване на проблемите им. Хората в България и, предполагам, във всяка друга държава, (са недоволни) от това, че има прекалено много партии. Още през 1900 г. Петко Каравелов е говорил за окрупняване на партиите и виждате, че още тази задача не е изпълнена. (...) Във всяка парламентарна група има свестни хора, можещи хора. Смятам, че е време тези способни хора да се обединят и да поемат нещата в свои ръце. Въпросът е да имат силната воля да не следват единствено решенията на партийния лидер", отговори общо Митева, попитана от News.bg дали новата коалиция би си сътрудничила с партиите на Борисов и Карадайъ.

"Ние бихме преговаряли с всички, които не поставят политическата идеология на първо място, а поставят икономическите и социалните проблеми на хората на първо място с конкретни мерки и решения, които ние ще предложим, а те ако ги припознаят, са добре дошли", посочи на свой ред и Любомир Каримански.

И той, и Митева, отрекоха да таят лоши чувства към бившия си лидер Слави Трифонов, като Митева изтъкна, че са останали верни докрай на парламентарната формация, не са водили разговори с отцепниците от ИТН, както и са се кандидатирали за миналите избори именно от "Има такъв народ".

"А що се отнася до това какъв завой сме направили - не мисля, че тук трябва да говорим за завой. Просто тук говорим за различни пътища, по които тръгваме. Всеки тръгва, знаете на една детелина магистралата се разклонява на различни посоки. Някой тръгва в една, друг в друга, но това не означава, че ние не можем да имаме взаимното уважение един към друг", по-образен с пример от пътната инфраструктура бе финансистът.

"Нямаше никаква "дълга ръка" зад ИТН, не сме заедно, защото всеки един поема в един момент по своя път, когато принципите се разминават", аргументира се защо не е с Трифонов и Ива Митева.

ИТН се регистрира за изборите, Трифонов водач на листа

ИТН се регистрира за изборите, Трифонов водач на листа

От партията са убедени, че ще преодолеят бариерата за влизане в парламента

Каримански вече не е и съветник на служебният финансов министър Росица Велкова, като благодари на колегите си от финансовото ведомство за добрата съвместна работа.

А в коя част на политическия спектър се позиционира новата коалиция? "Основно сме позиционирани в дясната страна на спектъра, ако въобще все още в политиката може да се говори за дясно, ляво и център. Екипът, който е събран в това обединение, са предимно икономисти с десни възгледи, но някои от партньорите ни са по-скоро в центъра. Така че политиките, които ще правим, са център-дясно", обобщи Юлиан Софрониев, който е сред съпредседателите на "Заедно".