Бивши висши офицери от военното разузнаване ще внесат нов сигнал до прокуратурата срещу военния министър Николай Ненчев за застрашаването на националната сигурност, съобщи Дарик.

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че министърът е издал заповед архивите на служба "Военна информация" от времето на социализма да бъдат предадени на Комисията по досиетата.

Близо 33 000 архивни единици ще бъдат съхранявани в комисията. Разузнавачите от службата, която е работила извън територията на страната, изразиха съмнение, че ще бъде разкрита агентурната мрежа в чужбина.

Заповедта на военния министър се забави заради отказа на бившия шеф на служба „Военна информация" Веселин Иванов да предаде тези архиви. Преди малко повече от година и половина службата вече предаде такива документи. Заради отказа той бе уволнен, а на негово място назначен Йордан Бакалов.

Министър Ненчев заяви, че иска тази тема да бъде затворена и законът да бъде изпълнен изцяло: „Вярвам, че България трябва да разбере докрай - да отвори и да прочете страницата с репресивните структури на комунизма".

Според генерала от резерва Валентин Цанков новата партида от документи се отнася за чуждестранния агентурен апарат на военното разузнаване, а шефът на Комисията по досиетата Евтим Костадинов отговори, че не са искали досиета на чужди граждани.

„Аз почти не се съмнявам, казвам почти, защото с очите си не съм ги виждал всичките тези 33 000, но за мен е ясно, че това е целият архив до 1991 година, в това число и архивните материали, които са за чуждите граждани, които са работили за българското военно разузнаване", каза Цанков.

„Досиетата на чуждите граждани ние нито ги искаме, нито имаме право да ги коментираме", категоричен бе Костадинов.

По думите на Цанков, те виждат знак, който води до изключително висок риск за пробив в националната сигурност: „След като има такъв риск, вероятно няма нормални хора, които да продължат да работят за тези служби и съответно щетите ще бъдат огромни. Законният ред е да подадем сигнал до прокуратурата".

От своя страна министър Ненчев заяви: „Гаранция дава законът и аз вярвам в това. Гаранцията, която дава Костадинов е необходима, аз я поисках също. Тя е спомената и в споразумението, което подписваме. Според мен най-важният гарант е законът и така трябва да бъде във всяка една правова държава".

Генерал Цанков заяви, че все още нямат отговор за първия сигнал, подаден от тях в прокуратурата.