Венцислав Върбанов, Стефан Софиянски, Георги Първанов, Ахмед Доган, Волен Сидеров - всички те са били обекта на нерегламентирано събиране на информация.

Това е твърдение на подполковник Николай Марков, вече бивш служител на НСО, изказано в ефира на предаването „Тази сутрин" на БТВ.

Николай Марков посочи и името на човека, който е пряко отговорен за събирането на тази информация: Росен Георгиев Николов, известен повече като Росен Маринчев.
Тук Марков  - без да го назовава пряко - намекна, че прякорът „Маринчев" е заради близката връзка на Росен с шефа на отдел в НСО полк. Петър Маринчев.

Марков зададе и риторичен въпрос, на който прокуратерутата трябва да отговори - имал ли е този същия човек връзка с дъщерята на ген. Владимиров, обслужвал ли е автомобили и извършвал ли е дейност с автомобили на НСО, както и на какви фактори се дължи кариерата му.

Вече бившият служител на НСО каза, че е готов да отговаря, да даде фактите, с които разполага на Военната прокуратура, която вече е започнала да го търси.

„Много правилно разбрах заканата на началника на кабинета на президента Първанов - ген. Колев, която е и записана в стенограмата - военна прокуратура вече ме е търсила на адреса на родителите ми", обясни Николай Марков.

Той отново подчерта, че за такива нередности е сигнализирал президента още през 2002 година, но не е имало никакви ответни действия.
Имам право да правя заключения, че тази информация отива при президента Георги Първанов", посочи Марков.

Няма нормативна уредба, по която да се събира тази информация, подчерта още Николай Марков и посочи, че НСО има строго и само охранителни функции.

Самото вербуване на служителите в службата Марков обясни чрез процедури на изнудване по повод на професионални нарушения или проблеми в личния живот.

Николай Марков допълни, че всички служители в НСО са професионалисти, но реално са принудени да извършват и такива допълнителни неща.

На въпрос къде отива събраната информация, Николай Марков отговори: „При човека, който те е изпратил там отива всичко", след което на въпроса стои ли някой друг над истинския господин Маринчев, допълни: „Като йерархия - да, но като манипулация - не. Той винаги е бил дясната ръка на който и да е ръководител на НСО."

„Трябва да бъда предпазлив, защото зная, че всяка една моя дума се следи", така завърши изказването си бившият служител на НСО.

Не помня такъв човек да е работил при мен. Така Венцислав Върбанов коментира пред news.bg информацията на Марков.

Депутатът от БНС и бивш министър на земеделието каза, че не помни измежду шофьорите му да е имало лице с име Росен.

Върбанов посочи, че през цялото време е бил изключително доволен от служителите от НСО, които е ползвал като шофьори, но лична охрана не е имал.

Въпреки това Върбанов отбеляза, че не би се учудил, ако наистина има събиране на информация и следене от страна на служители на НСО, но тази информация трябва да бъде доказана с документи.

Той изрази учудването си, че ако действително такова следене съществува, защо едва сега излиза наяве.
„Няма какво толкова да се притеснявам дори и да съм бил разработван", допълни Върбанов.