Представители на синдикати и работодатели излязоха с редица критики след проведения в понеделник Национален съвет за тристранно сътрудничество. Там бяха обсъдени антикризисните мерки, въведени от кабинета "Петков".

"КНСБ няма еднозначно мнение за пакета от мерки - част от тях подкрепяме, за част от тях сме по-резервирани. Според нас фискалният ефект може да бъде и повече на фона на очакваните приходи и по-високия БВП, който ще се повиши заради ръста на инфлацията. Като цяло няма и реални мерки за компенсиране на доходите на домакинства", критичен бе Любослав Костов от КНСБ. 

Василев отсече: Няма да вдигаме минималната заплата

Василев отсече: Няма да вдигаме минималната заплата

Неразумно е два пъти в годината да се сменя основен параметър

Освен това синдикатът е скептичен, че сваленото ДДС на хляба ще постигне реален ефект, критикуват и вкарването на ковид добавките към основният размер на пенсията. Настояват и за въвеждане на прогресивно подоходно облагане.

"Когато говорим за мерките, трябва да си даваме сметка колко от тях са антикризисни и колко не са. При голяма част от тях смятаме, че може да бъде осъществено по-високо ниво на амбиция при актуализацията на бюджета", добави Костов.

Като точка, която синдикалната организация подкрепя, той подчерта данъчните облекчения за семействата за първо и на второ дете.

Синдикатите за антикризисните мерки на кабинета: Само намерения

Синдикатите за антикризисните мерки на кабинета: Само намерения

Свалянето на ДДС на хляба на 0% също нямало да доведе до спад на цената

Инфлацията е базисен проблем според бизнеса.

Мерките на кабинета е неизвестно дали ще спрат инфлацията, каза Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), била двойно над средноевропейската.

"Днес излезе статистика. Цени на производител на вътрешния пазар - 50% на вътрешен пазар за април, на външен 26%. Общо 40% на цени на производител. Според прогнозите на ЕК на годишна база спрямо миналата година инфлацията ще е 11,6%", каза Велев. 

Николай Василев не вижда антикризисни мерки, а преразказ по картинка

Николай Василев не вижда антикризисни мерки, а преразказ по картинка

Според него в момента в България няма икономическа криза

Той настоя и за продължаване и задълбочаване на компенсации на предприятията заради високите цени на енергоресурсите. АИКБ не подкрепя и намаляването на ДДС на хляба за сметка на пивовари и винопроизводители. Не смятат за удачно адресирани мерките за отстъпка с по 25 стотинки за гориво, насочени към всички, а не само към нуждаещите се.

"Като цяло се радваме, че голяма част от мерките бяха подкрепени от работодателите и синдикатите. Бе обсъдена и индексацията на пенсиите, която да влезе в сила от 1 юли и 1 октомври съответни. Основната част от мерките са насочени към източниците на инфлация по линия на вносните горива газ и петрол, по линия на хранителните продукти, където цената на зърното се вдигна в пъти, както и по линия на торове и фуражи", похвали се от своя страна вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

Василев отрече мерките на кабинета да допринасят за повишаване на инфлацията. Отрече и инфлацията у нас да е двойна на средноевропейската, каквито данни представи председателят на АИКБ.

"Според Евростат инфлацията е 12,1%, за еврозоната е 8%. Т.е. говорим за 4% по-висока инфлация. Защото при нас основните продукти, където се среща инфлацията - основно енергията и храните, са по-голяма част от потребителската кошница, като всъщност по-високата тежест идва от инфлацията при тези продукти, която е по-висока. Ако имахме по-голям дял на електрониката, където инфлация няма, цялостната такава щеше да е по-ниска", обясни финансист номер едно.

А защо мерките не действали проинфлационно?

"Те не повишават бюджетния дефицит, съответно ние оставаме на нивата, гласувани от Народното събрание от 4,1%. Оттук нататък няма как тези мерки да налеят допълнителни средства, така, че да станат проинфлационни. Средствата, които се изземат от държавата, се връщат обратно при гражданите, а не се наливат допълнително средства", отговори на въпрос на News.bg Василев.