Доста самонадеяно ми се струва някой да коментира, че е направил повече от други хора, при положение че нищо не е направил в нито една сфера, така че аз лично бих бил доста по-въздържан в подобни оценки. Това заяви пред БГНЕС икономистът и бивш министър на икономиката Николай Василев по повод изявлението на настоящия министър на иновациите и растежа Даниел Лорер, че "за 5 месеца управляващата коалиция е направила повече, отколкото ГЕРБ за 10 години".

Той подчерта, че не може да изброи нищо запомнящо се в нито една сфера.

Василев посочи, че по отношение на антикризисните мерки на правителството той одобрява две от мерките, които са малки и на парче - това е да се вдигне прагът за регистрация по ДДС от 50 хил. на 100 хил. лв., което по негови думи е положителна мярка и без да има инфлация. Той отбеляза, че подкрепя и повишаването на данъчния кредит за работещи родители с деца, което според него също не е антиинфлационна мярка. Василев посочи, че това са две работещи мерки, но са на парче.

Относно всички останали по-големи мерки той се обяви абсолютно против.

Маргаритов: Антикризисните мерки ще влязат, когато парламентът плати сметката

Маргаритов: Антикризисните мерки ще влязат, когато парламентът плати сметката

Трябва да има ефективен контрол и индикатори за прекия им ефект за гражданите

"За мен те изобщо не са антиинфлационни, те са проинфлационни - не одобрявам диференцираните ставки по ДДС, те не работят добре. Не харесвам и 25-те стотинки на литър гориво, защото хората, които имат автомобили и пълнят поне по 50 литра на месец, не са социално слаби хора и нямат нужда от такава подкрепа. Хората с големите автомобили, които пълнят по 100 литра месечно, изобщо нямат нужда от никаква държавна субсидия. А реално социално слабите хора в момента или изобщо нямат автомобили, или ако пълнят гориво, те не пълнят по толкова, така че това е поредната мярка, която субсидира богатите, а не хората, които имат нужда", подчерта икономистът.

Според него мярка в подкрепа на богатите, а не на бедните, е мораториумът върху тока, парното, водата, и т.н.

По думи на Василев това правителство говори едно, но постига съвсем друго.

Той заяви, че намалените ставки по ДДС ще доведат до по-малко приходи в бюджета, до злоупотреби, и няма да постигнат крайната си цел - значително и трайно намаляване на цената на крайния продукт.

Синдикатите за антикризисните мерки на кабинета: Само намерения

Синдикатите за антикризисните мерки на кабинета: Само намерения

Свалянето на ДДС на хляба на 0% също нямало да доведе до спад на цената

"Планината роди мишка" е моята оценка: месеци наред обществото се занимава само с тези въпроси, никакви други закони не се приемат, никакви други форми не се случват, изтъкна икономистът и допълни, че Лорер може да казва, че е постигнал много повече от други правителства досега, но думите му нямат покритие и всъщност държавата стои на едно място и се занимава с маловажни въпроси.

Управляващите постигнаха консенсус по антикризисните мерки

Управляващите постигнаха консенсус по антикризисните мерки

Изчистват се последните детайли

Любопитно ми е да видя тези два танкера с природен газ от САЩ, аз нямам никаква информация нито кога ще дойдат, нито на какви цени идват, но нека дойдат и ще говорим има ли изобщо диверсификация от руския газ, посочи икономистът.

Той подчерта, че от самото начало е бил против налагането на мораториуми върху цената на парното и електроенергията.

Според него е трябвало да се направи друго. "Давам два варианта: първо, държавата трябваше да си избере няколкостотин хиляди социално слаби - не 7 милиона, и да подкрепя само тях. Например, хората с големите сметки за ток не са социално слаби, и нямат нужда от такава подкрепа. Вторият вариант, който първоначално беше моя идея, бе въвеждането на различни тарифи за малко и за голямо потребление - например, първите киловати от сметката да са на една цена за социално слабите месечно, а след това на друга, пазарна, и всеки знае колко да потребява и да ползва. Това трябваше да се случи от самото начало за ток, вода и парно", уточни Василев.

По повод увеличението на пенсиите, които ще бъдат дискутирани на Националния съвет за тристранно сътрудничество днес, Василев коментира, че всички мерки са просто "нахвърляни" и към нито една от тях няма задължителните финансови разчети колко ще струват на държавния бюджет. "Това е като преразказ по картинка - някой гледа в тавана и казва "колко добра идея е да вдигнем пенсиите с 10%". Друг казва "още по-добра идея е да ги вдигнем с 20%". Трети казва "още по-добра идея е от 1 октомври с още проценти". А някой може да каже, че най-добрата идея е да се вдигнат с 200%. Но няма никакви конкретни цифри, които да съм видял някой да обсъжда", отбеляза той.

Николай Василев за мерките: Бедните плащат големите сметки на богатите

Николай Василев за мерките: Бедните плащат големите сметки на богатите

Само вдигането прага за регистрация по ДДС за фирмите е добра мярка

Василев отправи два въпроса към правителството. "Първо, някой може ли да каже колко ще бъде дефицитът в НОИ тази година? Аз не мога. Колко човека в държавата знаят колко ще е дефицитът в НОИ - само двама-трима, и то от НОИ, и те не казват колко ще е той. Някой знае ли колко милиарда лева ще бъдат разходите за пенсии в края на годината? Някой знае ли колко процента от БВП ще бъдат разходите за пенсии? И после, някой знае ли самият БВП колко ще бъде в края на годината?".

По негови думи това са въпроси, на които никой няма отговори. Как е възможно да се правят такива сметки за харчене на толкова милиарди с тези мерки, без да имаш цифри?, изрази недоумение икономистът. "Върви едно надпреварване по медиите кой е по-голям сиромахомил и кой ще каже още по-голяма цифра за увеличение на пенсиите или заплатите. Това държавно управление ли е, или преразказ по картинки?", запита питорично той.

Василев заяви, че не смята, че в момента в България има икономическа криза.

"Нека уточним какво е "икономическа криза". Такава имаше през 1997 г., когато средната заплата беше няколко долара, когато през февруари 2001 г. безработицата беше на рекордно високо ниво от 19.1% - това би било икономическа криза. В момента безработицата е на рекордно ниско ниво в цялата история на страната; доходите са също на рекордно високо ниво в историята - тази година средната заплата в България ще доближи 1000 долара, които нямат нищо общо с няколкото долара заплата през 1997 г. Затова в момента криза няма, има просто година с висока инфлация. Всички социални прослойки са получили двуцифрено увеличение на доходите за последната година; само средната заплата е нараснала с 13% за изминалата година", изтъкна икономистът.

По негови думи България има стабилна валута благодарение на Валутния борд, няма девалвация на лева, каквато преживяват други валути по света.

Гьоков не очаква значително поевтиняване на хляба заради ДДС-то

Гьоков не очаква значително поевтиняване на хляба заради ДДС-то

Годишната инфлация няма да достигне 20 процента, според него

Запитан дали очакваната зима ще бъде тежка за обикновените граждани, както предвиждат повечето икономисти, Василев посъветва хората "да си гледат работата, да си продължават бизнеса, да си получават заплатите и да не чакат правителството нещо да ни даде".

Според него няма да има избори през тази година. Той посочи, че винаги е подкрепял идеята правителствата да изкарват пълните си мандати, за да има стабилност и предвидимост в държавата.

Най-лошото за всички граждани е да има хаос и непредвидимост в държавата, категоричен бе Василев.