За да има чуваемост, за да има диалог и за да има конструктивно отношение между партиите в парламента, трябва да има нови избори, колкото и да е тежка ситуацията. Това заяви пред БНР депутатът от ДПС и бивш финансов министър Петър Чобанов.

Припомняме, вчера вицепремиерът и финансов министър Асен Василев заяви, че тази година няма да има предсрочни избори, но за догодина той не е сигурен. В същото време лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също заговори за предсрочни избори. В същото време Тома Биков обяви, че предсрочни избори сега са голям риск. 

Георги Кадиев: Не сме готови за влизане в еврозоната

Георги Кадиев: Не сме готови за влизане в еврозоната

Влизането ни там ще доведе по повече вреди, отколкото ползи

"Мерките на правителството донякъде са компенсаторни мерки. Пресилено е да ги наричаме антикризисни и антиинфлационни". Той изтъква необходимостта от промяна от гледна точка на конфигурацията на властта, в която няма хомогенност на идеи, на виждания, което личи и от действията.

"Най-важното, което липсва, е диалогът и търсенето на някакъв консенсус как да се върви напред в ситуация, в която се намираме едновременно на прага на глобална продоволствена криза и на енергийна криза, тоест наистина трябва да търсим начин как да подпомогнем по-таргетирано и фокусирано. Основният проблем на мерките е липса на фокус върху уязвимите групи", категоричен е Чобанов.

Бившият финансов министър коментира и антикризисната мярка, взета от правителството, да има 0% ДДС за хляба.

"Проблемът е, че за да се произведе един хляб, в него има брашно, има вода, има енергия. На всички тези средства, тези фактори за производство вече е платено ДДС, но това ДДС, ако имаме една нормална 20-процентна ставка, каквато е в момента, тоест общата ставка, за това ДДС производителите имат право на данъчен кредит, тоест да си приспадат ДДС-то, което са платили за всички тези фактори. Сега те няма да плащат ДДС", обясни Чобанов.

Според него въпросът е какво става с този данъчен кредит, тоест те постоянно ще излизат на възстановяване на ДДС. Няма да има ДДС 20% върху крайната цена, но държавата трябва да им върне ДДС-то, което те така или иначе са похарчили до момента, за което те разчитат да им бъде върнато при сегашните условия, тоест дали постоянно държавата ще им връща това ДДС, при какви условия ще им го връща, в какъв период, в какви срокове ще го връща, това са въпроси без отговори".