Годишната инфлация няма да достигне 20 процента.

Това заяви в предаването "Карай направо" по "Нова" социалният министър Георги Гьоков, като коментира и предложените от правителството антиинфлационни мерки.

Според него, цената на хляба няма да се увеличи, но няма и да намалее с 20%. Той очаква, че ще поевтинее, но малко. Нулевата ставка на ДДС-то няма да попречи производителите да го продават, без да увеличават цената. В нея освен ДДС влизат и много други разходи - за труд, енергия, брашно, които също поскъпват, напомни той.

По думите му за това от БСП са предложили таван на цените.

Хлябът без ДДС, 467 лв. минимална пенсия и по-евтини горива

Хлябът без ДДС, 467 лв. минимална пенсия и по-евтини горива

Щедрото раздаване на ресурс нямало да доведе до скок на инфлацията, уверява Петков

"Това не се прие от коалицията, защото имаме пазарна икономика. Според мен обаче това би било нормално, както като имаше мораториум за цената на тока за битовите потребители. За това предложихме, когато намаляваме данъка добавена стойност на някакви цени, това да бъде за регулираните стоки", обясни Гьоков.

Социалният министър коментира и предстоящата актуализация на пенсиите.

"Увеличаваме пенсиите с 10%, добавяме към тях 60-те лева от COVID добавката плюс всички индивидуални добавки за допълване разликата в размера между януарските и декемврийските пари. Това при ниските пенсии прави някъде 26-27%. При пенсии 1000 лв. прави 16% отгоре. Общо средното увеличение е 20%. Има около милиард и половина за увеличение на пенсиите. Въпросът е така да ги разпределим, че да бъде справедливо за всички възрастни хора", поясни Гьоков.

Относно данъчните облекчения за работещите родители, министърът на труда и социалната политика обяви, че те ще се дават на всеки 3 месеца.

"От нашата партия искахме това да става всеки месец, но данъчната практика казва, че облекченията се правят в края на годината. В коалицията говорихме да е на всеки 3 месеца по 150 лв.", каза още Гьоков.

Инфлацията от началото на годината е 7.8%

Инфлацията от началото на годината е 7.8%

С 3.1%, се е увеличила цената на газ пропан-бутан