В началото на тази седмица антикризисните мерки на правителството ще бъдат оповестени. Това потвърди пред БНР министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков.

Той обаче не уточни дали това ще стане още днес.

Министърът обясни, че до голяма степен мерките са изчистени и са готови за представяне, може би трябва да минат през експертен и политически коалиционен съвет, но парите за тях са осигурени.

По негови думи разговорът на премиера с работодателите е много важен.

Всеки може да протестира, но исканията се постигат в преговори, подчерта Гьоков и допълни, че това може да доведе до "адекватни мерки, взаимно приемливи и за двете страни".

Без таван на пенсиите още от 1 юли иска КНСБ

Без таван на пенсиите още от 1 юли иска КНСБ

Синдикатът настоява увеличението на пенсиите да бъде диференцирано според размера им

По негови думи това правителство обича да говори с хората. Министърът обаче увери, че целта на разговорите не е да се потуши протестът в сряда.

Според него 21,6% увеличение на пенсиите в голяма степен компенсира инфлацията.

"От 1 октомври правителството иска да адресира друг проблем в пенсионната система - за големите разлики в пенсиите, отпускани в различни периоди. И да въведем някаква справедливост. Ще има преизчисление, което ще сближи старите пенсии и новите", обясни Гьоков.

По отношение на минималната работна заплата той посочи, че все не е ясно колко ще бъде тя от 1 юли.

Цените на тока - по-големият проблем на бизнеса

Цените на тока - по-големият проблем на бизнеса

Още миналото лято започнаха проблемите с електроенергията заради погрешната либерализация на пазара

За нулевата ставка за хляба и диференцирания ДДС върху някои стоки от първа необходимост социалният министър отбеляза, че "също има разбиране като че ли за намалени ставки за храните", но "когато интервенираме ДДС, ние не подкрепяме само тези, които имат нужда от подкрепа, подкрепяме и богатите".

По негови думи най-добрият начин е всяко българско дете да получи въпросните 50 лева. Моето желание е всяко дете да получи тези пари, защото инфлационният натиск е върху всички - върху бедни и богати, коментира Гьоков относно една от обсъжданите мерки.

Според него е важно, че ще има отстъпка на бензиностанциите. Министърът очерта като дискусионно и това дали през този механизъм за отстъпки в цената на горивата до 50 литра се подпомагат "всички на калпак".

БСП предавали избирателите си, не намалявайки ДДС, смятат от „Възраждане“

БСП предавали избирателите си, не намалявайки ДДС, смятат от „Възраждане“

От партията отново преповториха тезата си, че България изнася масово въоръжение за Украйна