Асоциацията на индустриалния капитал в България излезе с остра позиция срещу предлаганите промени в Кодекса за социално осигуряване. В тях Министерство на финансите предлага изменения, касаещи най-вече втория осигурителен стълб, по-познат като втора пенсия.

АИКБ вижда в идеите на министър Владислав Горанов опити за прекрояване на капиталовия стълб на пенсионноосигурителната система. От асоциацията напомнят, че „връзката между развитието на капиталовия пазар и обема на акумулираните средства в пенсионните фондове, които формират капиталовия стълб на пенсионноосигурителната система, е безспорна и пряка”.

„АИКБ е особено чувствителна към промени и най-вече към такива, които на практика ще обезсмислят (ще разрушат) целия изграждан през последните години пенсионен модел”, се казва в позицията на организацията.

От там напомнят, че световният опит предполага работа в обратната посока – стабилизиране доверието в капиталовия пенсионен стълб и увеличаване на средствата в него.

„Известно е, че съотношението между акумулираните средства в частните пенсионни фондове в България и размера на брутния вътрешен продукт у нас е  от порядъка на 10 на сто. В развитите икономики, това съотношение е в пъти по-голямо и естествено се отразява благоприятно на фискалната политика, на инвестиционната активност, на развитието на капиталовия пазар и на доверието и спестовноосигурителната нагласа на хората”.

АИКБ са съгласни, че трябва да има промени в пенсионната система, но „точно в обратната посока” -  чрез мерки, които допълнително да укрепят капиталовия стълб и да повишат доверието на осигурените в него.  

„В сегашния си вид, направените предложения за промени в пенсионноосигурителната система ерозират втория, капиталов стълб, а с това - и пенсионния модел като цяло”, категорични са експертите. Бизнес организацията се притеснява най-много от идеята за общ пул, в който да влязат спестяванията на всички за втора пенсия.

„Предупреждаваме, че лични средства в общ пул е достатъчно основание за пълзящо зачеркване и на втория стълб, и на тристълбовия пенсионен модел”.