Според деловите среди правителственото постановление от края на май за безвъзмедната помощ по програми, съфинансирани от ЕС, крие сериозен  риск от конфликт на интереси, съобщи БНР.  

Според асоциацията "Българска бизнес мрежа" постановлението въвежда усложнени и неясни процедури и съдържа противоречия в някои пунктове.

В писмо до премиера Сергей Станишев организацията изразява безпокойство по отношение на осем пункта в постановлението, засягащо оперативните програми, съфинансирани от Структурните фондове и Кохезионния фонд на Европейския съюз, както и по програма ФАР на ЕС.

Организацията е информирала за своите предложения и ръководителя на Представителството на Европейската комисия в България Майкъл Хъмфрис.

Членовете на организацията изразяват съжаление, че подобни важни за бизнеса документи не се коментират предварително с по-широк кръг представители на обществените организации.

Асоциацията изразява готовност да съдейства на държавните институции за формиране и провеждане на адекватна политика по отношение на малкия и средния бизнес, представители на който са повечето от нейните членове.