Президентът Румен Радев удостои посланика на Кралство Дания Кристиан Кьонигсфелдт с орден "Мадарски конник" първа степен.

Дипломатът получи висшето държавно отличие за неговите особено големи заслуги за укрепването и развитието на двустранните отношения между двете страни.

В речта си президентът Румен Радев, че двете страни България и Дания са съюзници и партньори в рамките на ЕС и НАТО и заедно обсъждаме и решаваме въпроси от взаимен интерес, най-вече касаещи бъдещето на Европа, сигурността, стабилността, икономическото развитие, просперитета на нашите граждани.

"Ще разчитаме на подкрепата на Кралство Дания във връзка с подготовката и успешното провеждане на председателството на Съвета на ЕС, което за нас имаме тази чест ще се провежда в едни динамични времена, наситени с много вътрешни и външни предизвикателства", посочи Радев.

В словото си той благодари на Кралство Дания за подкрепата за присъединяването на България към Шенгенското пространство. По думите на Радев това е единственият начин България да бъде истински, ефективен защитник на външните граници на ЕС. Президентът оцени високо датската подкрепа по операциите по мисията Фронтекс на териотрията на България.

Румен Радев отчете като приносен момент в изпълнения от датския посланик мандат сериозен ръст в търговско-икономически обмен и сътрудничество. У нас вече има над 70 датски фирми, както и значителен ръст на туристите и ръст на българските студенти в кралство Дания.

От своя страна датският посланик Кьонигсфелдт заяви, че за него е голяма чест и изтъкна, че също го приемам като признание за работата му през изминалите три години. По думите му Дания и България са членки на ЕС, НАТО, нашите двустранни отношения не се натъкват на проблеми, но има възможност за разширяване и подобряване на двустранните търговски, икономически и културни отношения.

Той сподели, че със съпругата му са били очаровани от топлото гостоприемство, безграничната щедрост и невероятното приятелство на българския народ. "Тези преживявания оставят дълбоки спомени. България доказва, че не е необходимо една държава да бъде голяма, за да бъде велика", каза още посланикът на Дания у нас.