Премиерът Бойко Борисов и престолонаследникът на Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян изразиха взаимни благодарности за размяната на храни и медицински продукти, която се осъществи вчера, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. Двамата разговаряха по телефона във връзка с разпространението на пандемията COVID-19.

Припомняме, снощи от България за ОАЕ заминаха два самолета с 32 тона храни - зеленчуци, месо и млечни продукти. В замяна получихме 15 тона медицински консумативи - маски, ръкавици, дезинфектанти и облекла, както и храни.

Храни за медицински консумативи разменихме с ОАЕ

Храни за медицински консумативи разменихме с ОАЕ

Два самолета с 32 тона храни са кацнали на международното летище в Абу Даби

Българският премиер и престолонаследникът на Абу Даби констатираха добрите отношения между двете страни.

"В тези трудни времена е важно страните по света да се подкрепят. С общи усилия и солидарност ще успеем да се преборим с коронавируса. Радващо е, че бизнесът в двете държави си сътрудничи. Срещите ни най-високо ниво дават своите резултати", заяви премиерът Борисов.

Двамата събеседници обсъдиха и ефективността на мерките, които България и ОАЕ прилагат за ограничаването на вируса. Борисов от своя страна запозна шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян с реакцията на българските предприятия, които бързо успяха да реорганизират своята работа, за да могат да отговорят на новото търсене на продукти.

Премиерът разговаря с престолонаследника на емирство Абу Даби

Премиерът разговаря с престолонаследника на емирство Абу Даби

Двамата лидери са обсъдили ситуацията с разпространението на COVID-19

През последните години премиерът Бойко Борисов посети два пъти Обединените арабски емирства. Това бяха първите подобни посещения на високо ниво в историята на отношенията между двете страни.

В края на миналия месец Борисов и шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян се договориха България и Абу Даби да инвестират в изграждането на хиподрум за конни състезания край Шумен.

Двамата изразиха своите амбиции и намерения да продължат да работят заедно и занапред.