На среща с британския си колега Тони Блеър по време на работното посещение в Лондон, премиерът Сергей Станишев обсъди съдбата на осъдените медицински сестри в Либия.

Премиерът Тони Блеър се ангажира пред Станишев, че и занапред неговата страна ще участва активно и ще използва всички възможни механизми, за да може максимално бързо да се постигне благоприятно разрешаване на случая с медицинските ни сестри.

Той увери своя гост, че имаме цялата подкрепа на Великобритания за случая, което е важно, предвид влиянието, което има страната му в Либия и личното му познанство с Муамар Кадафи.

Станишев сподели с британския си колега своята идея Бенгази да стане център за лечение на СПИН в Африка. Той отново подчерта, че свързването на този случай с делото за Локърби е недопустимо.

Пътят за решаването на проблема е политически натиск срещу Либия, каза още премиерът. Двамата решиха да поддържат контакт в хода на развитието на случая и да търсят съвместно решение.

Двамата премиери оцениха двустранните отношения като много активни и конструктивни и изтъкнаха големия потенциал пред тях.

За 2006 г. Великобритания е инвеститор № 1 у нас, много британци идват да живеят в България, което е още един позитивен знак за развитието на връзките между нашите страни, каза Станишев.

Премиерът Тони Блеър изрази благодарност към България за участието на контингентите ни в Ирак и Афганистан и за приноса ни за стабилизиране на Балканите.