Британският премиер Тони Блеър заяви подкрепата си за това българите и румънците да получат право на работа във Великобритания след приемането им в ЕС през януари 2007 г.

Според публикация в Independent Блеър е добавил, че е възможно да влезе в сила временна система от разрешителни за работа, но е дал ясно да се разбере, че отхвърля исканията „за затваряне на вратата" пред двете страни.

Във вчерашната си реч пред профсъюзите Блеър е „възвеличил" икономическите ползи от чуждестранните работници, пояснявайки, че те всяка година ще водят до покачване на икономическия растеж с между 0.5% и 1%.

Блеър приветствал и декларацията на генералния съвет на Конгреса на профсъюзите.
В нея се защитава свободното движение на работна ръка в рамките на ЕС.
Освен това се съдържат призиви за по-голяма защита на работниците имигранти и се подчертава, че няма убедителни аргументи за въвеждането на ограничения върху правото на българи и румънци да работят във Великобритания.

В статията се припомня, че министърът на вътрешните работи Джон Рийд е в основата на призивите в кабинета за налагане на строги ограничения за работниците от Румъния и България.

Близки до премиера обаче твърдят, че окончателното решение за българските и румънските работници все още не е взето.
Според съветници на Блеър той цели с изказването си пред профсъюзите да постави баланс в позициите в правителството, за да не би кабинетът да се „паникьоса" и да отстъпи пред торите и пресата, като въведе "драконовски" ограничения.

Междувременно стана ясно, че Словакия не е решила дали ще отвори пазара си на труда за румънци и българи след присъединяването на двете страни към ЕС, въпреки че в момента Словакия се сблъсква с криза на работната сила, заради големите инвестиции. Това пише румънски вестник, цитиран от БНР.

Словашкият министър на външните работи Ян Кубиш заяви, че неговата страна ще изчака да види каква позицията ще заемат останалите държави от Вишеградската група.

Унгария, Чехия, Полша и Словакия трябва да координират позициите си, заяви министърът като не изключи възможността за налагане на временни ограничения за достъп на румънци и българи до трудовия пазар в Словакия.