Министър на отбраната Веселин Близнаков обяви, че до края на годината ще посети българския контингент, който охранява летището в Кабул.

Той допълни, че ще направи посещението си в Афганистан съвместно с началника на Генералния щаб, за да се убеди на място как българските войници изпълняват задълженията си.

„Ние почерпихме много опит от румънците, които преди нас на ротационен принцип ръководеха работата на летището и с тази дейност ние ще се занимаваме до края на тази година."

Близнаков уточни, че летището в Кабул е най-големият инфраструктурен обект в страната и там кацат 2.5 пъти повече самолети отколкото на софийското летище.

„Българският контингент се справя много добре с ангажиментите си," подчерта Близнаков.

Той добави и че вече са обсъдени четирите възможни варианта за включването на страната ни в европейския контингент на мироопазващите сили на ООН в Ливан.

"Сега ние проучваме възможностите, условията, рисковете, начините на финансирането на участието си", допълни военният министър.

Близнаков посочи, че не се изключва българско военноморско участие, както и участието на български лекари.

Той обяви, че също така, че утре на летище Крумово ще пристигне първият хеликоптер от 12-те "Кугър", договорени за нуждите на военновъздушните сили.
Очакват се и 6-те вертолета "Пантер".

Министърът на отбраната отбеляза, че това са едни от най-крупните инвестиции за българската армия.