Няма проблеми с охраната на бежанския лагер Ашраф в Ирак. Българският контингент изпълнява мисията си отговорно и няма оплаквания от съюзниците, обяви министърът на отбраната Веселин Близнаков, цитиран от Дарик.

Министър Близнаков обяви още, че не се предвижда съкращаване на числеността на българския контингент, който охранява бежанския лагер Ашраф, за където най-вероятно ще има и втора група наши военнослужещи.
Относно охраната на летището в Кабул, Афганистан, която също се поема от български военни, Близнаков подчерта, че това е първа мисия зад граница на военно въздушните ни сили.
Министърът бе категоричен, че изпълнението на тази мисия ще бъде успешно и ще получи висока оценка от нашето командване и от съюзниците ни.

Изказванията на Близнаков бяха направени по време на дипломирането на 138 офицери и студенти от Випуск 2006 на Военната академия "Георги Стойков Раковски".

Военният министър и началникът на Генералния щаб на Българската армия генерал Златан Стойков раздадоха дипломите на завършилите.

Военният министър се обърна към  дипломиращите се с думите, че призванието им е да бъдат бъдещите командири на армията ни и че си струва за тази кауза да отдадат живота си.

Ген. Стойков допълни и че новите военнополитически реалности изискват още по-отговорно изпълнение на военния дълг.

Своите дипломи получиха и 66 слушатели и студенти по две магистърски специалности във факултет "Национална сигурност и отбрана". Отличниците в този факултет са 35 души, трима с пълно отличие.

По специалността "Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили" се дипломираха и трима чуждестранни офицери. От факултет "Командно-щабен" дипломи взеха 72 офицери по магистърски специалности. Тук отличниците са 23, с пълно отличие завършват също трима.

През академичната 2005-2006 година във Военната академия "Георги Стойков Раковски" са се обучавали общо 1634 слушатели, студенти, докторанти и специализанти.

Сред обучавалите се специализанти има и четирима офицери от Азербайджан, 13 от Македония, 6 от Румъния, 3 от Турция и по един от Франция и Сърбия.

Броят на обучаваните чужденци в Академията е нараснал два пъти в сравнение с предходни години и е достигнал 33 слушатели и специализанти от 7 държави - Азербайджан, Германия, Македония, Румъния, Турция, Франция и Сърбия.

Висшето военно училище притежава вече и международен сертификат ISO 9001-2000 за управление и поддържане качеството на обучение.