Министърът на отбраната Веселин Близнаков обяви в Плевен, че страната ни няма нужда от училище за подготовка на кадри за военновъздушните сили, тъй като авиационният факултет към Военния университет във Велико Търново удовлетворява потребностите.

В Плевен министър Близнаков и началникът на Генералния щаб генерал Златан Стойков присъстваха на военна клетва в учебната база "Христо Ботев", съобщава БНР.

По повод идеята учебната база в Долна Митрополия да се превърне балкански център за подготовка на пилоти, Близнаков заяви, че тя не се подкрепя, защото в съседните държави -Турция,  Гърция и Румъния има такива училища.

Близнаков определи недостига на средства за армията като застрашаващ професионалната подготовка на войниците. Той поясни, че ще се наложи отменя или сливания на учения, както и драстично намаляване на леталните часове на обучаващите се.

Военният министър обяви още, че до края на годината услугите в столовете за около 70% от военнослужещите  ще се поемат от няколко големи фирми, чиито оферти вече са одобрени. Ето защо близо 1200 души, заети като персонал в кухните на поделенията, ще бъдат съкратени.