Министърът на отбраната Веселин Близнаков заминава на двудневно посещение в Брюксел, където ще участва в редовното заседание на Съвета „Общи въпроси и външни отношения" на Европейския съюз, съобщава БНР.

Близнаков е в състава на българската делегация, водена от вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин, която също ще участва във форума.

Утре сутринта пък министър Близнаков ще участва в работно заседание във формат министри на отбраната, на което ще бъдат обсъдени военните способности и операциите на Европейския съюз, както и въпроси по гражданско-военната координация.

По-късно същия ден работата ще продължи в съвместната сесия по "Външни отношения", в която ще участват министрите на външните работи и министрите на отбраната на страните-членки на Европейския съюз, България и Румъния.
Основни теми на дискусията са военната операция на Европейския съюз в Демократична република Конго и операцията на ЕС в Судан.  

След съвместната сесия министрите на отбраната на България, Гърция, Кипър и Румъния ще подпишат Техническо споразумение за създаване на многонационална тактическа бойна група на Европейския съюз с водеща страна Гърция.

В рамките на международния форум министър Веселин Близнаков ще проведе двустранна среща с новоназначения румънски министър на отбраната Сорин Фрунзаверде.