Сформираното от ПП/ДБ и ГЕРБ правителство се приема от българите като неизбежна опция, макар и с много критики и без ясни очаквания, на фона на по-скоро положителни оценки за периода на служебните правителства. Настоящият кабинет събира очаквания за бюджет, който да е едновременно стабилен и социален. По актуалните геополитически въпроси обаче настроенията са силно негативни.

Това сочат данните от бърз сондаж по актуални теми от независимата програма на "Галъп интернешънъл болкан", проведен между 14 и 19 юли сред 802 пълнолетни български граждани. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове.

Нагласи към властта

Първите действия на новото правителство явно създават у хората известно успокоение, като 45,9% са оптимисти за предстоящата му работа, а 43,3% са песимисти. Почти равните нива на оптимизъм и песимизъм в българските условия се отчитат като нелош старт.

Снимка 627143

Източник: Галъп интернешънъл болкан

След изминалото време от края на управлението на служебните правителства от последните години оценката за тях е общо взето положителна: 52,9% от анкетираните дават положителна оценка, а 35,7% - отрицателна. Останалите не могат преценят. Наблюдава се и реакция срещу идеята за премахване на служебните правителства от конституцията - 60,9% от българите са против, а 29,4% я одобряват. Сред причините за това вероятно е относително по-високата на фона на останалите политици в страната популярност на президента Румен Радев. Също така 59,4% от запитаните не са съгласни, че той защитава руски интереси, а 31,1% приемат това твърдение. Останалите се колебаят.

Снимка 627142

Източник: Галъп интернешънъл болкан

От "сглобката" между управляващите политически формации като че ли ГЕРБ не са толкова потърпевши, колкото ПП и ДБ. Тезата, че двете страни на практика са излъгали избирателите си със съвместната си работа срещат автоматично съгласие, но упреците към ГЕРБ са по-смекчени: 53,6% са на мнение, че партията на Бойко Борисов е измамила електората си, докато 63,9% смятат същото за коалицията ПП/ДБ.

Снимка 627141

Източник: Галъп интернешънъл болкан

Набралото популярност твърдение за външен натиск също среща автоматично съгласие. 49,4% от българите съзират "натиск от американското посолство", а 33,7% не приемат, че има такъв.

Повечето от хората признават, че настоящото правителство може да не е най-добрата, но е било единствената смислена възможност - 62,7% са на такова мнение, а 32,8% - на обратното.

77% от българите не вярват на НС, 70% - на кабинета

77% от българите не вярват на НС, 70% - на кабинета

Ред на партиите, ако имаше вот в началото на юли: ГЕРБ/СДС, ПП/ДБ, Възраждане, ДПС, БСП, ИТН

И.д. главен прокурор

23,2% от анкетираните не могат да определят отношението си към назначението на Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността (и.д.) главен прокурор. 15,9% смятат, че това назначение е добро, а 60,9% не са съгласни, което до голяма степен може да се отдаде на сравнително ниските нива на доверие в съдебната система като цяло.

Местни избори

Мнозинство от 64,2% пък е съгласно, че кандидати за местните избори не трябва да имат близки, свързани с бившата Държавна сигурност (ДС). 29,6% не смятат така. Останалите не могат да преценят.

Трудните решения пред страната

71,9% са против България да бърза с въвеждането на единната валута. От "Галъп интернешънъл болкан" обясняват, че подобни данни са очаквани на фона на досегашната изследователска практика и те показват необходимостта от решително по-активна информационна и убеждаваща кампания.

Снимка 627139

Източник: Галъп интернешънъл болкан

20,0% са "за" засилване на военна помощ към Украйна, "против" са 78,1%. По отношение на сроковете за приемане на еврото - 21,4% са за забързване.

Снимка 627140

Източник: Галъп интернешънъл болкан

"В същото време обаче на въпрос какъв да е приоритетът на бюджета, като че ли не се забелязва очакванията силно изразен социален инстинкт за сметка на всичко друго", посочват още от социологическата агенция. 45,1% от българите искат социални акценти в бюджета, а даже повече - 49,0% по-скоро споделят идеята за финансовата стабилност на страната като по-важна.

Снимка 627138

Източник: Галъп интернешънъл болкан

По отношение на казуса с Република Северна Македония българите са категорични и трудно припознават каквато и да била идея, че европейският път на Скопие може да е решение на двустранните ни спорове. Очаква се преди всичко решаване на споровете, преди РСМ да получи европейски път.

Снимка 627137

Източник: Галъп интернешънъл болкан