Българската народна банка - БНБ получи от Европейската централна банка - ЕЦБ официално становище относно допълнението в Закона за Българската народна банка, свързано с уредбата на валутния курс между лева и еврото (Становище CON/2020/5 на Европейската централна банка относно правомощията на БНБ за налагане на санкции в рамките на тясното сътрудничество и официалния валутен курс на българския лев).

В становището си ЕЦБ приветства новата разпоредба на член 29, алинея 3 от Закона за Българската народна банка, която съответства на процедурите съгласно Резолюцията за ERM II и Споразумението между централните банки относно ERM II.

ЕЦБ приветства обстоятелството, че със законопроекта се уточняват правомощията на БНБ за налагане на санкции, за да се съгласува напълно българското национално право с обхвата на правомощието на ЕЦБ да налага санкции съгласно член 18 от Регламент (ЕС) № 1024/2013.

По-специално, ЕЦБ приветства обстоятелството, че със законопроекта от БНБ се изисква да изпълнява всички искания на ЕЦБ за налагане на санкции за нарушения на административни актове на БНБ, издадени по искания на ЕЦБ, посочени в член 121б, алинеи 1—4 от Закона за кредитните институции.

Пълният текст на становището на Европейската централна банка може да бъде прочетен тук.

Отказваме се от Еврозоната, ако ни предложат друг курс на лева, категоричен Горанов
Обновена

Отказваме се от Еврозоната, ако ни предложат друг курс на лева, категоричен Горанов

Влизаме само при курс 1.95583