„Нашата цел е на следващите избори да участва една широка дясна коалиция, но ако това не стане ще работим за самостоятелно влизане в парламента".

Това заяви новоизбраният председател на Българска нова демокрация (БНД) Николай Свинаров на пресконференция след учредителното събрание на партията в НДК.

Той подчерта, че от БНД са готови за разговор с всички партии в дясно.

Свинаров изтъкна като основно място в програмата на партията работата с представителите на различните региони, тъй като по думите му държавата трябва да бъде навсякъде и стандартът в различните части на страната да бъде приблизително еднакъв.

Той определи БНД като алтернатива за дясно мислещите хора в България.

Сред избраните за членове на Изпълнителния съвет на партията са Борислав Ралчев, Лидия Шулева, Пламен Панайотов, Борислав Великов.
За председател на контролния съвет на БНД единодушно бе избран Атанас Щерев.

Секретар на Централният изпълнителен съвет е Бойко Боев, а заместник-председатели Борислав Великов, Лидия Шулева и Христо Савчев.

Годишният членски внос според устава на партията е 12 лв.

За общ десен блок призова и Елеонора Николова от името на Единна народна партия (ЕНП).

Анастасия Мозер също беше сред гостите на учредителното събрание и от името на БЗНС - Народен съюз пожела на БНД да води политика на принципност и последователност, тъй като по думите й в момента демокрацията в България е в опасност.
„Свидетели сме на едно еднопартийно управление и се надявам благодарение на дясното сътрудничество на следващите избори демокрацията да разнообрази този еднообразен политически ландшафт", отбеляза Мозер.

Основателят на ССД Стефан Софиянски заяви пък, че членовете на БНД заслужават признание за седемте години стоическо търпение в редиците на НДСВ.

Бившият ви лидер не само доведе комунистите на власт, но и комунистическия режим", отбеляза бившият столичен кмет.

Той заяви, че управлението на тройната коалиция е превърнало страната ни в най-бедната държава в ЕС, на която се гледа с ирония и съжаление.

От името на ССД той заяви, че БНД и всички десни партии трябва да работят така, че да изведат България на мястото, което заслужава.