В конферентната зала на хотел „Рила" днес се проведе обществен дебат относно идеята на Български Национален Съюз за създаване на Гражданска национална гвардия.

Сред участниците имаше представители на целия политически спектър, неправителствени организации, изявени общественици и интелектуалци, както и представители на организации на малцинствата.

След проведената дискусия участниците се обединиха около идеята, че подобна гражданска структура е крайно необходима, предвид неспособността на държавата да изпълнява законово вменените й функции.

Взе се решение в един следващ етап да бъде съставен граждански експертен инициативен комитет, който да изработи съвместно с държавните органи проект за същността и задачите на една такава институция.

Sred покрпепящите идеята са д-р Константин Тренчев - президент на КТ „Подкрепа", Йордан Величков от "Защита", Румен Леонидов, Войн Войнов от Съюза на бившите командоси в България и др.

Според участниците в кръглата маса необходимостта от доброволни отряди, обединени в Гражданска национална гвардия е продиктувана от реалностите на нашия живот и проблемите, които всеки ден той ни поставя.

Боян Расате уточни, че това е само началото, и че от Съюза ще продължават да работят за утвърждаването на тази идея, привличайки все по-голяма обществена подкрепа.