"Нямам самочувствие на човек, който няма визия, надявам се на тези срещи да го доказвам".
Това заяви министърът на културата Боил Банов пред участниците на първата среща на Гражданско движение "Реформи в културата", която се провежда в Пловдив, съобщиха от Министерството на културата. На срещата присъстват и голяма част от директорите във ведомството.

Творци и общественици основаха движение за реформи в културата

Творци и общественици основаха движение за реформи в културата

С псевдопазарни аргументи се пропилява културен капитал…

Министър Банов не се съгласи с голяма част от критиките, които представи във встъпителния си доклад културологът проф. Александър Кьосев. "В рамките на 10 дни тръгват към библиотеките 1 млн. лв. за закупуване на книги. Не казвам че е много, но това не е правено от доста години", заяви Банов в отговор на проф. Кьосев, че културни политики "просто няма", няма визия за развитие на културата, както и че има законодателен хаос в сферата.

Министърът изтъкна увеличение с 0.5 млн. лв. на парите, които Национален фонд "Култура" ще разпредели през 2018 година за проекти. В културното ведомство има 6 млн. лв. за проекти, от които в предишни мандати са преразпределяни средства за други цели.

"Откакто съм министър, няма един лев от парите за проекти, които да се пренасочат другаде", категоричен бе той.

След 45 години комунизъм и 29 години демокрация е времето за реформи в културата

След 45 години комунизъм и 29 години демокрация е времето за реформи в културата

Страната ни губи ежегодно таланти заради липсата на условия и подкрепа

В отговор на въпрос за Центъра за култура и дебат "Червената къща "Андрей Николов" министър Банов уточни, че цени работата, която се върши там и няма да позволи спирането ѝ. Той увери, че ще съдейства за създаването на повече такива центрове. Допълни още, че ще продължи да работи "Националният център за книгата" в НДК, както и Дворецът като културен център.