Болниците в Ловеч и Враца ще продължат да работят и заплатите ще се плащат и то навреме, увери Борисов.

Министерство на здравеопазването - правете си реформите. Те не могат да са за сметка на лекари, санитари, сестри. Те си вършат работата - трябва да си получат заплатите. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание. Борисов каза още, че реформите не могат да са за сметка на пациентите.

"Работата на държавата е да не допуска в двора на държавната болница да има частна болница и частната да печели и да е в много добро финансово състояние, а държавната да е губеща. Това не е работа нито на докторите, нито на сестрите, нито на санитарите - да се занимават с тази работа. Плащаме заплати на маса служби", коментира Борисов.

Горанов и Ананиев да измислят заплатите на медиците в Ловеч и Враца, настоя Борисов

Горанов и Ананиев да измислят заплатите на медиците в Ловеч и Враца, настоя Борисов

Министрите имат 2 дни да предложат на премиера механизъм

Той уточни, че по време на редовната оперативка с началниците на службите, "така както в Пловдив - с фиктивните плащания на лекарства - милиони левове се източват - ще се справим с тази работа", заяви Борисов.

Министър-председателят увери кметовете на Враца и Ловеч, които са тук, че болниците ще работят. Да предадат на хората че заплатите ще се получават, болниците ще работят, а заплатите ще се плащат.

Лекари в ловешката болница искат с техния наем да се купят лекарства

Лекари в ловешката болница искат с техния наем да се купят лекарства

Когато корабът потъна, господин министър, вие ни кажете какво да направим - да работим или да се давим, коментират медиците

По-късно кабинетът одобри допълнителните плащания по бюджета на МЗ за двете болници. Средствата ще бъдат отпуснати като безлихвена възмездна финансова помощ на МБАЛ "Христо Ботев" АД, гр. Враца, и МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов" АД, гр. Ловеч.

Правителството отпусна средства в размер до 2 223 113 лв. Средствата са предназначени за заплати. Предвижда се двете лечебни заведения да възстановят предоставените средства на месечни вноски в срок до 10 декември 2019 година.