Президентът Радев трябваше да избере за изборите дата в края на месец май, ако наистина се грижеше за българите в чужбина. Такава позиция изрази зам.-председателят на НФСБ Борис Ячев пред Bulgaria ON AIR

"Ако президентът толкова се грижеше за това българите в чужбина да могат да упражнят правото си на глас, би трябвало да избере дата след края на месец май, тогава в повечето държави в Европа, предполагам, ще бъде успокоена епидемичната обстановка. Видяхме, че има писмо от българи в Германия. Чисто процедурно да разкрием секции в Германия, извън посолство и консулските служби, трябват минимум 60 дни." - коментира депутатът в предаването "Денят ON AIR".

"Всяка една дата, която е възможно по-рано, е в услуга на партиите, които са в момента в НС. Тя дава възможност в максимално бърз порядък да организираме изборния процес. В момента партиите от парламентарното мнозинство са в добра кондиция. За нас е нормално да продължим работата в рамките на коалицията "Обединените патриоти", видя се, че два поредни мандата тази коалиция дава добри резултати." - посочи зам.-председателят на НФСБ.

Според него избирането на датата 4 април показва липсата на необходимост от консултациите, които Радев проведе. Той бе категоричен, че да се пипа Изборният кодекс в момента е изключително рисковано.

"Радев избра дата, възможно най-близка до предварително обявената от него. С това не изпълни двете необходими условия за провеждане на изборите - организиране на нормален изборен процес и запазване в максимална степен на здравето и живота на българските избиратели. Датата 4 април разбуни духове, тъй като тогава е католическият Великден. Президентът не се съобрази с мнението на нито една от поканените при него партии." - смята Борис Ячев.

По думите му гласуване по пощата е невъзможно при качеството на пощенските услуги в България и при така наложените противоепидемични мерки.

Той посочи, че се цели миниране на изборния процес чрез поставяне на подводни камъни и чрез изказването на хипотези, че е възможно изборният процес да бъде манипулиран.

"Внесохме предложения за промени за мерките за извънредното положение, с които даваме възможност на една немалка група хора - които ще са под карантина и в Ковид отделения, да могат да гласуват чрез подвижни урни. Всички партии ще бъдат затруднени да намерят куражлии, които да станат членове на секционните комисии. Мнението на НФСБ и "Обединените патриоти" е, че за тези избори възнагражденията на членовете на СИК трябва да бъдат най-малко удвоени." - допълни Борис Ячев.

Той подчерта, че не подкрепя идеята за въвеждане на видеонаблюдение.

"То може да бъде въведено едва тогава, когато има нормално проведени обществени поръчки, да има технологично време, трябва да бъде законодателно разписано, кой ще гарантира, че тези камери няма да снимат самия изборен процес." - обясни зам.-председателят на НФСБ.

Той коментира и предложението на ГЕРБ и ОП членовете на Комисията по досиетата да бъдат намалени от 9 на 5.

"От 2017 г. тази Комисия е с изтекъл мандат, от 9 души - двама от членовете на комисията се отказаха. Нашата преценка беше, че на първо място трябва да бъде подменен съставът на комисията и на второ място да бъде редуциран. Ние настояваме съставът на тази комисия да бъде обновен." - отбеляза Ячев.