Доц. Борислав Цеков, преподавател по конституционно право, коментира значението на независимостта на институциите и политическите процеси в България в студиото на БНТ.

Той подчерта, че Висшият съдебен съвет (ВСС), въпреки че работи с изтекъл мандат, трябва да изпълнява задълженията си съгласно Конституцията и законите на страната, а не под натиска на политическите партии. Според него, след като няма изрична разпоредба, която да забранява на ВСС да работи след изтичане на мандата му, значи той трябва да изпълнява задълженията си,включително избор на главен прокурор, а авентуално след време и председател на Върховния административен съд.

Цеков също така акцентира върху необходимостта от нормализиране на политическия диалог между партиите, като посочи, че от години не се постига съгласие за ключови реформи и решения, което допринася за нестабилност в управлението.

Той отправи критики към парламента заради бездействие, което води до правен вакуум и блокиране на важни назначения в съдебната система, включително избора на нов главен прокурор.

"Правосъдие за всеки" атакува избора на нов главен прокурор и се готви за протести

"Правосъдие за всеки" атакува избора на нов главен прокурор и се готви за протести

Малките камъчета могат да обърнат колата