Случилото се на протеста на 2 септември заглуши призива на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ за оставка на премиера и президента и за съставяне на експертен кабинет.

Такова мнение пред БНР политическият анализатор Осман Октай.

Според него зад думите на Карадайъ стоят "сенките на задкулисието".

"Винаги съм казвал, че са други центровете, които чрез модела Доган контролират процесите в страната", допълни той.

На въпрос каква е целта на идеята за експертен кабинет, Октай заяви, че той цели хаос, чрез който задкулисието да поеме целия контрол във властта, както през 1992 година правителството на Любен Беров.

За ДПС управляващите спинкат или се прощават с министерствата

За ДПС управляващите спинкат или се прощават с министерствата

Кворумът е отговорност на мнозинството, категоричен е Хамид Хамид

"Показването на спалнята на Бойко Борисов, с чекмеджетата, задкулисието, чрез службите, му каза, че е достатъчно зависим и трябва да изпълнява всяка, поискана от тях услуга и задача. Затова след показването на тези снимки и записи поведението на Бойко Борисов е неразбираемо за толкова много анализатори. Как той ги превърна в заложници на страха си от това да не бъдат осветени негови други зависимости", заяви анализаторът.

Той е на мнение, че в момента Борисов е пред много сериозна дилема за личното си оцеляване - политически и физически.

Според Осман Октай тези, които са употребили "тотално грубо" управлението на Борисов в третия му мандат, а той ги е "обслужил", накрая, чрез изказването на ДПС му е бил даден знак, че е "време да си събира багажа и да освободи пространство".

След малко и Борисов, и Радев остават без изход, предупреждава Райчев

След малко и Борисов, и Радев остават без изход, предупреждава Райчев

Велико народно събрание ще тласне държавата в хаос

Анализаторът не смята, че политическият път на Бойко Борисов ще приключи като тази на Орешарски.

Той обясни, че събитията от 2 септември вечерта, "с нападението на полицейските части, които окървавиха площада", много напомня случилото се през януари 1997 година.

"Всичко това е последен удар, за се окървят ръцете на Бойко Борисов с тези действия на полицейските части. Още когато Борисов назначи бившия шеф на Националната полиция за министър, който беше отговорен за побоя под колоните на Министерския съвет и ексециите на Росенец, все едно даде сигнал на всички полицейски части - "ще ви бием и ще има кръв", отбеляза Октай.