Чакам един ден да аплодирам президента, когато не е повторил нещо, казано от Корнелия Нинова. Така премиерът Бойко Борисов коментира дистанционно пред журналисти в Залцбург забележката на президента Румен Радев, че позицията на българското правителство по отношение на започналата процедура в ЕП срещу Унгария е двойствена.

Борисов е възмутен как се интерпретира в България темата и как се представя информацията за гласуването на депутатите. Според него е лъжа и измислица, че депутатите от ГЕРБ/ЕНП са гласували в подкрепа на процедурата срещу Унгария.

Раздвоението на личността се явява в БСП, партията която издигна Радев", посочи Борисов и обясни, че Корнелия Нинова подкрепя Орбан у нас, но нейните евродепутати гласуват за изхвърлянето на Орбан. "ГЕРБ с шестте си депутатите е "срещу", БСП е "за", повтори няколко пъти лидерът на ГЕРБ. 

Това е нахалство, наглост и липса на добро възпитание, по думите на Борисов.

Борисов също така няколко пъти подчерта, че не той води политическа война на родната политическа сцена и призова най-накрая Румен Радев да си направи партията, да дойде на избори, които да ги спечели и после "да си реди министрите". Премиерът нападна президента заради неговите критики, които отправял всеки ден и никога срещу БСП, а само срещу ГЕРБ.

Бойко Борисов обаче не се сърди нито на президента, нито на Корнелия Нинова, които не са разбрали, че позицията на правителството за Унгария и Орбан е взета само на оперативно заседание и тя няма задължаващ характер. "Тя (Корнелия Нинова, бел.ред.) все пак стигна само до зам.-министър и може и да не знае", иронизира Борисов и разясни, че обсъденото и приетото от Министерски съвет е, че евентуално, в бъдеще време и след години, когато и ако се започне процедура срещу Орбан, българското правителство ще заеме позиция да се противопостави на санкции. От друга страна Орбан трябва да направи съответните крачки назад, по думите на Бойко Борисов.

Виждате, тук никъде не се обсъждат санкциите срещу Унгария. Но в България ние говорим за това. Дневният ред е Брекзит, обясни актуалните теми в Залцбург Борисов. Той обаче отказа да даде подробности за споделеното от Тереза Мей по случая "Скрипал".

Министър-председателят Борисов подчерта още, че по време на неформалната среща на лидерите в Австрия е била повдигната темата за необходимостта от създаване на корпус за реакция както при бедствени ситуации, така и за предотвратяване на нелегално преминаване през европейските граници на мигранти. Премиерът отново акцентира върху важността на споразуменията с трети страни и посочи позицията на България по отношение на спирането на потока на нелегални мигранти към Европа. "Обявил съм се за подкрепа за работа с Африка, споразумението с Турция работи и България е добре. Важно е другите страни - Италия, Португалия, Гърция, да имат подкрепа на границите. В България това, което сме казали, сме го доказали", заяви още министър-председателят Бойко Борисов.

По думите на Борисов само при показване на пръстче от страна на ГЕРБ и президентът да ни атакува. "Аз не воювам с никого, имаме толкова много външни врагове."

Борисов защити първоначалния избор на кандидатура за нов министър на транспорта Александър Манолев, която като цяло е движена лично от него. От думите на премиера стана ясно, че ако Манолев е казал за катастрофата преди номинацията, в момента е щял да бъде министър.

Премиерът защити и работата на началника на кабинета си Румяна Бъчварова, като отхвърли критиките на лидера на "Атака" Волен Сидеров, който вчера заяви едва ли не, че тя ръководи саботаж срещу кабинета.

"Волен прекрасно знае кой може да ми повлияе и кой не може. Началникът на кабинета се справя прекрасно", посочи Борисов и продължи разсъжденията си в посока на разпространението на фалшиви, лъжливи, жълти и кафяви новини. "Това се превръща в модел на поведение както на медии, така и на политиците", констатира Борисов.

По отношение на гласуването на новите министри днес в Народното събрание, министър-председателят изрази надежда, че те ще се справят добре с предстоящата им работа. "Отговорността се понася от тези, които са избрани да управляват, аз мисля, че тези хора ще се справят добре. Но всеки ден ни подлагат на критика. Аз питам един държавен глава не би ли трябвало да е баща на всички партии, не би ли трябвало да е обединител на нацията", каза още премиерът и подчерта, че подобна конфронтация не помага на институциите.