Снимка: Emaxpress

Деятели на българската музикална култура изпратиха отворено писмо до премиера Бойко Борисов.

"Некомпетентният подход при провеждането на т.нар. реформа, опитите да се унищожават Оперни театри и Националният музикален театър "Стефан Македонски", всъщност са прикритие на деструктивните намерения на група хора, които не принадлежат към гилдийното съсловие на искрените български културни деятели", посочват още те в писмото си.

Според оперните прими Александрина Милчева, Юлия Винер-Ченишева, Благовеста Карнобатлова-Добрева , диригентите Виктор Майер, Веселин Байчев, Георги Димитров и други, перспективата за сливане на национални институции като Опера, Филхармония и Музикален театър би довела до тяхното обезличаване и тоталитарно управление.

Те припомнят, че в една от първите си публични изяви, министърът на културата Вежди Рашидов казал, че театрите трябва "да излезнат на пазара".

"Шокиращо и абсурдно твърдение, което говори за непознаване същността на това велико изкуство и неговата жанрова многоликост", се изтъква в писмото.

"Поставянето под общ знаменател на драматичните и музикалните театри, сравненията за приходите на Музикалния, Народния театър и Националната опера, в съотношение към бюджетите им, които министърът привежда постоянно, са внушения от негови съветници, които го злепоставят пред културната общественост", категорични са музикалните дейци.

В писмото си до премиера Борисов те посочват, че очакването и вменяването на задължение един оперен или оперетен театър "да дава печалба", когато го "пратим на пазара" e в противоречие и с европейската практика.

"Няма никъде по света оперен или оперетен театър, който да "дава печалба"! Печалбата от тях е духовна, стратегическа и политическа", изтъкват музикалните дейци.

"И ако днес, България няма 25 милиона лева, за да издържа театрите си, то тя е една наистина бедна страна. И ще става все по-бедна в духовен аспект", се посочва още в писмото.
"Уважаеми Г-н Борисов, пред Вас стои с неустоима сила проблемът за осъществяването
на една модерна, перспективна и национално отговорна културна политика за духовното оцеляване на нацията.

Оцеляването се осъществява чрез съграждане", обръщат се още към Бойко Борисов музикалните дейци.

Те настояват той внимателно да анализира действията на Министерството на културата. "Може би, ще откриете поредната "схема" и там", предполагат музикалните дейци.

Те изтъкват, че към централни сгради на оперни и драматични театри в различни градове са проявени частни апетити за придобиване на собственост, а продажбата на сградата на Музикалния театър е в процедура.

Музикалните дейци настояват Бойко Борисов да защити културата на България, да подпомогне развитието на оперното изкуство и Оперните театри на България, както и да преосмисли националната културна политика и нейните приоритети.