Премиерът Бойко Борисов заяви, че от Световната банка България може да „получи колкото пари си поиска". Това стана по време на среща с шефа на Световната банка Робърт Зелик, информира varnautre.bg.

Борисов и Зелик инспектираха качеството на ремонта на пътната настилка на участък Варна - Добрич. Присъстваха още еврокомисарят Кристалина Георгиева и министрите Трайчо Трайков и Росен Плевнелиев.

Участъкът по пътя Варна - Добрич се изпълнява по проект за рехабилитация на пътната инфраструктура и е съфинансиран със заем от Световна банка. Отсечката, чийто ремонт струва 5,5 млн. лв., е част от Лот 3 на проекта.

Направена бе демонстрация с новозакупена техника, която проверява асфалта.

С тази техника показваме на Брюксел качествено ли работим или се краде. Съответно дали ще бъдат платени парите или не. При тази работа и 50 милиарда евро заем да поискаме от Световната банка пак ще ни дадат, заяви Борисов в отговор на въпрос дали България ще иска 1 милиард евро заем от банката, цитиран от varnautre.bg.

По думите му основната цел на правителството при реализирането на инфраструктурни проекти в България са отговорността и прозрачността при усвояването на средствата.

Според Робърт Зелик ако страната ни се справи с корупцията и бюрокрацията, може да разчита на значителна финансова помощ и от Световната банка, и от фондовете на ЕС.

По думите му пътищата са много важен елемент от икономическия растеж така, както и образованието на хората и това е голямото предизвикателство.

"България получава средства по различни фондове на ЕС, но досега не е успявала да ги използва ефективно, така че с министър-председателя и Кристалина ние от Световната банка обсъждаме по какъв начин можем да организираме нашите заеми, за да помогнем за усвояването на тези средства - подчерта високопоставеният служител.

Той допълни, че преди време е разговарял по тези въпроси с президента на ЕК. По думите му Световната банка има възможност да подпомогне интеграцията на България в ЕС и повишаването на жизнения стандарт до нивото на другите европейски държави.

Той похвали правителството, че за една година е постигнало много в борбата с корупцията, но подчерта, че в тази насока има още много работа.

Робърт Зелик заяви още, че Световната банка може да помага на България не само за изграждане на пътища, но и в сферата на енергетиката, образованието, административния капацитет.

Той посочи, че визитата му в страната е много важен момент за отношенията между България и финансовата институция.

Зелик каза още, че заедно с еврокомисар Кристалина Георгиева в Брюксел ще покажат, че правителството подхожда вече по различен начин.

Страната има потенциал. Вече излизате от икономическата криза и е важно управляващите да гледат напред не за период от 6 месеца, а за години, посочи шефът на Световната банка.